niedziela, 2 września 2012

Moja chińszczyzna

Takie danie stworzyliśmy niedawno z "P" i wyszło znakomicie.


 Składniki:
  • 200 g makaronu ryżowego wstążki
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 cebula
  • 350 g mięsa mielonego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawa Kotanyi ASIA a'la Kanton
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ostra papryczka chilli
  • 75 ml białego wina półsłodkiego
 Makaron gotujemy al'dente.
Cukinię kroimy w paski tak jak i papryki.
Cebule kroimy w piórka.
Na oleju podsmażamy po kolei:
  1. cebulę 
  2. mięso mielone
  3. papryki
  4. cukinię
Na koniec dodajemy przyprawy podlewamy winem i chwile smażymy. Dodajemy ugotowany makaron.
Dobrze mieszamy na patelni i rozkładamy na talerze.
Smacznego.
Przepis dodaję do Akcji:

8 komentarze

  1. Jeszcze nie robiłam nic z makaronem ryżowym, nie wiem nawet czy go jadłam. Bardzo kolorowa wyszła ta chińszczyzna, lubię takie bogate dania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Waśnie sobie przypomniałam, że mam w szafce makaron ryżowy. Dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny blog, a szczerze powiem, że robię inną trochę wersje chińszczyzny ale ta też wygląda bardzo smacznie! :) Pozdrawiam gorąco! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię makaron ryżowy, lekki, twardawy, w tej wersji super:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się twój sposób na chińszczyznę;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie dania, pięknie się prezentują na talerzu, w lidlu właśnie tydzień azjatycki, więc mam kilka fajnych produktów na coś pysznego.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger