Oto i ona:
Zaraz po otrzymaniu maszyny musiałam ją wypróbować bo chlebki piec uwielbiam jak wiecie.
Wybrałam na początek chleb pełnoziarnisty.
Oto on:
Składniki na chlebek 700 g:
- 270 ml wody
- 2łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 180 g mąki chlebowej
- 270 g mąki pełnoziarnistej żytniej
- 1 łyżeczka drożdży instant
Nastawić program na chrupiącą skórkę i program numer 3, czyli program do wyrobu chleba pełnoziarnistego.
Po 3 godzinach chlebek wyjąć i ostudzić na kratce.
Dziękuję Grumkom i "Kruszwicy" za to że mogę wypiekać pyszny chleb tak szybko.
Smacznego.
7 komentarze
Wygląda pysznie..
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek, ja od niedawna również piekę w automacie, kupiłam w lidlu i jestem bardzo zadowolona, następnym razem zrobię z Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńA ten program 3 to jaki?
OdpowiedzUsuńProgram 3 to program na chleb pełnoziarnisty z dłuższym czasem wyrastania.Cały cykl trwa 3,5 godziny:-)
UsuńJa mam na imie Dorota a Ty?
Bardzo dziękuję za informację, dopiero zaczynam zabawę z chlebowarem.
UsuńBeata
Witam,
OdpowiedzUsuńmam prośbę o poradę:
od dwóch dni mam automat Moulinexu OW 6101 w domu. I mam lekkiego zgryza: chcę upiec chleb bezglutenowy, moja cud maszyna ma program 9 na tę okoliczność. Gdzie jest tylko opcja wagi chleba- 1000 g. W książeczce z opisem funkcji urządzenia mam uwagi ogólne typu: nie przekraczać max masy całkowitej chleba 1500 g. Dla mąki- 930 g, dla drożdży 15 g. Nie znalazłam na necie objaśnienia tego terminu, nie wiem: czy sumuję wszystkie zużyte składniki, czy coś innego- żeby nie przedobrzyć z ilością składników, co by mi się nie wylało ciasto poza formę w automacie.
Mam przepis w książeczce załączonej. Nie mam jeszcze wszystkich do niego składników np. guma ksantanowa- muszę poszperać w necie. Mam nietolerancję pokarmową na sporo produktów, i na jakiś czas muszę je wyłączyć z diety. I muszę piec chleb najlepiej bez glutenu, jaj, drożdży, mleka, i mąk ryżowych- a te są właśnie w przepisie w książeczce :E
Mam zakupione zakwasy piekarskie w proszku bezglutenowe, gdzie na torebce jest przepis- do wykonania bez automatu. I tu mam problem, czy i jak przeliczyć proporcje co do uwag producenta.
Np mam zakwas piekarski na skrobii kukurydzianej firmy "Biovegan", i receptura: 1 torebka zakwasu /ma 20 g, producent automatu zaleca max 15 g drożdży na jeden wypiek w automacie- to zmniejszyć o 25% ilość pozostałych składników?/, 550 g mąki / mam zakupione mąki z amarantusa, sojowa, z quinoa, gryczana, kokosowa- 1 szkl. mąki pszenicy ma 170 g, czy taką wartością mogę się kierować mieszając różne mąki?/ 1 łyżeczka soli, 450 ml wody.
Drugi rodzaj zakwasu- z qiunoa i receptura z torebki też bez automatu: 1 torebka zakwasu /też ma 20 g/, 350 gr mąki gryczanej, 150 gr mąki sojowej, 1 torebka drożdży suchych /mogę pominąć je bez szkody dla przepisu lub czymś zastąpić?/ łyżeczka soli, 375 ml ciepłej wody.
Czy nie zwracając uwagi na receptury, mogę dodać po 1 łyżce np słonecznika, pestek dyni itp, czy dozowanie takich dodatków ma ścisły związek z recepturą i jakością wypieczonego chleba?
Jestem w temacie kompletnie zielona :) i będę wdzięczna za porady,
pozdrawiam,
Beatrycze
Wiesz co ja nie mam zbyt dużego doświadczenia z chlebem bezglutenowym ale powiem Ci o maszynie bo ja mam.
UsuńZliczasz gramature wszystkich składników i wyliczasz wagę chleba i wtedy ustawiasz program.
Jest dokładnie tak jak piszesz w pierwszej części wypowiedzi, inaczej ciasto sie wyleje i spali na grzałkach a wtedy ciężkie czyszczenie.
Gumę ksantanową kupisz w sklepie internetowym z żywnością bezglutenową a najlepiej wejdź na forum Celiaki i tam Ci współbratyńcy niedoli odpowiedzą na każde pytanie.Jak już pisałam nie piekłam jeszcze chleba bezglutenowego ale zaproponuje Ci wejdź na bloga do Olgi Smile i tam znajdziesz przepisy i porady, wiele osób sobie chwali.
http://www.olgasmile.com/chleb-litewski-bezglutenowy-na-zakwasie.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+OlgaSmile+%28Newsletter+OlgaSmile.com%29
A jeszcze o dodatkach.Możesz dodać łyżkę ziaren slonecznika czy pestek dyni, nie zmieni to za bardzo gramatury, oby nie za dużo.
Jeśli mogłam w jakiś sposób pomóc to sie cieszę.
Napisz prosze jak upieczesz swój pierwszy chleb bezglutenowy.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.