czwartek, 13 września 2012

Leczo z kurkami

Dostałam od koleżanki dużżżżą cukinię i na szybko miałam obiad.
Wszystkie składniki włożyłam do szybkowaru i po 15 minutach obiad gotowy.

 Składniki:
  • 1 cukinia - ja wzięłam 1/2  bo była bardzo wielka
  • 150 g kurek
  • 3 papryki - miałam żółte
  • 2 cebule
  • 400 g kiełbasy krakowskiej
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka pomidorów z czosnkiem i bazylią Specialite
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 kostki rosołowe wołowe
  • 300 ml wody
Kiełbasę pokroić w kostkę i razem z pokrojona w pół plasterki cebulą usmażyć na maśle klarowanym.
Cukinie wraz ze skórką obrać z nasion i pokroić w pół plasterki.
Kurki opłukać i obrać.
Papryki kroimy w dużą kostkę.
Wszystkie składniki wkładamy do szybkowaru i zalewamy wodą, wkładamy kostki rosołowe.
Gotujemy po osiągnięciu przez szybkowar największej mocy prze 10 minut.
Po zmniejszeniu ciśnienia otwieramy pokrywę i wkładamy zioła i przecier pomidorowy.
Jeszcze trzeba zagotować i leczo gotowe.
Smacznego.

4 komentarze

  1. Doroto, to tak pysznie wygląda.
    Przypuszczam, że jest też pyszne.
    Muszę tę potrawę zrobić.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy leczo,w ogóle lubię cukinię ostatnio robiłam z niej nawet dżem:))Pozdrawia

    OdpowiedzUsuń
  3. z kureczkami to ja jeszcze nie tego, nie leczyłam. Leczo teraz u nas na topie więc chętnie dorzucę kurkowych rarytasów. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger