Brukselkę uwielbiamy a jest ona bardzo niedocenianym warzywem.
Ma w sobie takie ilości witamin, minerałów, błonnika, białka jak żadne inne warzywo a tych witamin będzie nam zaraz potrzeba bardzo dużo.
Dlatego jedzmy brukselkę.
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 500 g brukselki
- 1 soczysta papryka Palermo
- 1/2 ostrej papryczki chilli albo czuszki
- 1/2 strąka papryki żółtej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 opakowania makaronu Chow Mein
- 200 ml bulionu drobiowego
- marynata w płynie klasyczna -użyłam Prymat
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz cayenne-ile kto lubi- ja użyłam 1/2 łyżeczki
Zalać marynata i odstawić na min. 2 godziny.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć drobno posiekany czosnek i cienko pokrojona w plasterki cebulę.
Brukselkę obrać z wierzchnich listków i obgotować 5 minut w osolonej wodzie.
Odcedzić.
Paprykę pokroić w paski a ostrą drobno posiekać.
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy kawałki zamarynowanego kurczaka i podsmażamy ze wszystkich stron na rumiano.
Dodajemy papryki i dalej smażymy ok. 5 minut.
Na końcu dodajemy brukselkę i podlewamy bulionem.
Zaprawiamy koncentratem pomidorowym i dusimy pod przykryciem ok.20 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem cayenne.
Makaron zalewamy wrząca woda i po 5 minutach jest gotowy.
Układamy warzywa wraz z kurczakiem na kopcu makaronu.
Smacznego.
2 komentarze
Lubię kurczaka i lubię brukselkę, nie wiem jak będzie z wykonaniem ale zapowiada się smacznie:)))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA już myślałam, że wyjechał do Brukseli ;)Uwielbiam brukselkę, choć mój mąż jej nienawidzi, więc rzadko u mnie gości niestety.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.