Dorota zaproponowała kruchą tartę cytrynowo-śliwkową.
Zrobiłam tarte z małymi zmianami i powiem Wam szczere że tak pysznego kruchego ciasta dawno nie jadłam i te lekko skarmelizowane śliwki zauroczą każdego smakosza śliwek.
Składniki cytuję za Dorotą z moimi niewielkimi zmianami.
Składniki na kruche ciasto:
- 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko (M)
- 75 g brązowego cukru
- 2 łyżki zimnego soku z cytryny - ja dodałam sok z limonki
- szczypta soli
- skórka otarta z 1/2 cytryny - ja dodałam skórkę otartą z limonki
- 500 g śliwek węgierek (dojrzałych)
- ok. 2 łyżek brązowego cukru
- 1 cukier waniliowy - ja dodałam 2 łyżki cukru waniliowego własnej produkcji
- skórka otarta z 1/2 cytryny- ja dodałam skórkę otartą z limonki
Formę wyłożyć papierem do pieczenia
Mąkę, cukier, sól i masło włożyć do malaksera, posiekać.
Ciągle miksując dodać jajko a po chwili sok z cytryny.
Miksować tylko do czasu połączenia się składników.
Ja tradycyjnie siekałam masło nożem i łapkami ugniotłam ciasto.
Ciastem wykleić formę, posmarować białkiem, spód ciasta nakłuć widelcem.
Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
Śliwki umyć, przekroić na połowę, wypestkować.
Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Odstawić.
Piekarnik nagrzać do 175 C.
Ciasto piec ok. 20 min do lekkiego zrumienienia brzegów.
Wyjąć z piekarnika i od razu, na gorące poukładać śliwki.
Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 min.
Przepis wędruje do Akcji na Durszlaku:
Smacznego.
2 komentarze
wygląda bardzo smacznie!!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że świeże śliwki są tak krótko, jak wszystkie owoce....
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.