środa, 19 września 2012

Krem ze szpinaku z oliwkami hiszpańskimi oraz testowanie

Inspiracje na ten krem znalazłam gdzie?...u Szpinakowej Wróżki....jakże by inaczej.
Krem jest przepyszny i dziękuje że mogłam go ugotować.
Przy okazji przetestowałam następną puszkę hiszpańskich oliwek, tym razem faszerowane anchois i muszę Wam się przyznać że nie lubiłam do tej pory nadziewanych oliwek a te smakowały mi wybornie i cudnie pasowały do kremu.
O oliwkach będzie osobny post...są przepyszne.
Krem ze szpinaku z oliwkami.

Składniki:
  • 1200 ml bulionu warzywnego
  • 300 g szpinaku świeżego posiekanego
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki słupków migdałowych
  • puszka hiszpańskich oliwek z anchois
  • 2 - 3 łyżki słupków migdałowych do dekoracji

Przygotowanie zupy:
  • Zagotować bulion i włożyć do niego posiekany szpinak i płatki owsiane.
  • Gotować na małym ogniu 8-10 minut.
  • Dodajemy przeciśnięty czosnek, gałkę muszkatołową, pieprz, sól, 2 łyżki słupków migdałowych wcześniej namoczonych w ciepłej wodzie.
  • Zagotować i mikserem zmiksować na gładką masę.
  • Dodać sok z cytryny dla smaku oraz po to by szpinak był nadal zieloniutki.
  • Podawać z oliwkami i słupkami migdałów.
Smacznego.
Przepis od Szpinakowej Wróżki.

4 komentarze

  1. Bardzo się cieszę, że zupa smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba musi być pyszny, koniecznie muszę wypróbować ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem prze-ciekawa smaku, wygląda świetnie!
    pozdrawiam ciepło,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna ta zupka:) Lubię szpinak ale w takiej wersji go nie jadłam...i do tego te oliwki, pycha!:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger