Krem jest przepyszny i dziękuje że mogłam go ugotować.
Przy okazji przetestowałam następną puszkę hiszpańskich oliwek, tym razem faszerowane anchois i muszę Wam się przyznać że nie lubiłam do tej pory nadziewanych oliwek a te smakowały mi wybornie i cudnie pasowały do kremu.
O oliwkach będzie osobny post...są przepyszne.
- 1200 ml bulionu warzywnego
- 300 g szpinaku świeżego posiekanego
- 8 łyżek płatków owsianych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól morska
- pieprz czarny
- sok z cytryny
- 2 łyżki słupków migdałowych
- puszka hiszpańskich oliwek z anchois
- 2 - 3 łyżki słupków migdałowych do dekoracji
Przygotowanie zupy:
- Zagotować bulion i włożyć do niego posiekany szpinak i płatki owsiane.
- Gotować na małym ogniu 8-10 minut.
- Dodajemy przeciśnięty czosnek, gałkę muszkatołową, pieprz, sól, 2 łyżki słupków migdałowych wcześniej namoczonych w ciepłej wodzie.
- Zagotować i mikserem zmiksować na gładką masę.
- Dodać sok z cytryny dla smaku oraz po to by szpinak był nadal zieloniutki.
- Podawać z oliwkami i słupkami migdałów.
Przepis od Szpinakowej Wróżki.
4 komentarze
Bardzo się cieszę, że zupa smakowała :)
OdpowiedzUsuńChyba musi być pyszny, koniecznie muszę wypróbować ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjestem prze-ciekawa smaku, wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Bardzo fajna ta zupka:) Lubię szpinak ale w takiej wersji go nie jadłam...i do tego te oliwki, pycha!:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.