Jutro ogłoszę zwycięzcę.
Pomysł na danie Roberta Makłowicza.
Kotlety są soczyste a sos bardzo aromatyczny.
Przy okazji przetestowałam koperek suszony Marsyl bo po prostu zapomniałam kupić, koperek sprawdził się a sos był aromatyczny tak jak być powinien.
Kotlety wieprzowe z rusztu marynowane w jogurcie, podawane z sosem tzatziki.
Składniki:
- 8 kotletów schabowych nie za dużych lub 4 duże
- 2 łyżki gotowego chińskiego sosu chilli
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki rozmarynu
- olej słonecznikowy do smarowania mięsa
- grubo zmielony czarny pieprz
- sól
- 2 serki homogenizowane naturalne po 150 g każdy
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1 ogórek wężowy
- 2 ząbki czosnku
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka suszonego koperku - Użyłam Marsyl
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżka świeżego majeranku
- sól
Wkładamy kotlety do marynaty i szczelnie przykryte trzymamy minimum 3 godziny w lodówce ( najlepiej przez noc ).
Wyjmujemy mięso z marynaty, zdejmujemy ją dokładnie z kotletów, smarujemy olejem, solimy i oprószamy grubo mielonym pieprzem.
Pieczemy z obu stron na patelni grillowej.
Ogórki obieramy, ścieramy na grubej tarce, solimy.
Po 30 minutach odciskamy nadmiar wody.
Odciśnięte przekładamy do miski, dodajemy jogurt, serek, posiekane zioła i czosnek.
Dodajemy także do sosu oliwę, sok z cytryny i mieszamy.
Sos powinien być zimny.
Kotlety podajemy z sosem.
Smacznego.
3 komentarze
wieprzowina z tzatzikami bardzo lubię!pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSos tzatziki to jeden z moich ulubionych do mięs.
OdpowiedzUsuńA mnie w sosiku brakuje cukru ;)
OdpowiedzUsuńPyszne jedzonko i przepięknie pokazane :)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.