Herbata z hibiskusa czyli malwy sudańskiej.
Czy obserwowaliście kiedyś jak po nalaniu wrzątku kwiaty hibiskusa otwierają swoje wnętrze?
Wygląda to obłędnie i zaraz jak otrzymałam do testowania produkty Marsyl a wśród nich herbatę z hibiskusa od razu zaparzyłam i przyglądałam się fioletowym kwiatom.
Hibiscus czy też Malwa Sudańska to popularna nazwa "ketmii
szczawiowej".
Roślina ta wykorzystywana jest do produkcji włókien, lecz
jej kwiaty doskonale sprawdzają się jako herbata.
Napar z kwiatu hibiscusa ma piękny czerwony kolor oraz orzeźwiający
smak.
Można spożywać go na gorąco jak i na zimno, a także jako dodatek
do herbat.
Teraz polecam gorącą bo zimno na dworze, a ja swoja piłam zmrożona jeszcze bo upał był wtedy.
Na gorąco: 1 łyżeczkę zalać wrzątkiem, parzyć 5 min.
Na zimno: 1 łyżeczkę zalać wrzątkiem, parzyć 5 min po czym ostudzić i odcedzić.
Można podawać z lodem jako napój orzeźwiający.
Smacznego.
Zobacz również
Przelicznik miar i wag
Wszystkie potrawy na blogu gotuje dla 2 osób, chyba że napisałam inaczej. Zawsze używam w mojej kuchni szklanki która mierzy 250 ml, kostki masła która waży 200 g i puszki np. pomidorów która waży 400 g, chyba że w przepisie sugeruje inaczej. Więcej na temat miar i wag.
Twoje potrawy
Jeśli udało Ci się coś pysznego według mojego przepisu, proszę pochwal się i przyślij mi zdjęcie na kontakt@mojemaleczarowanie.pl lub wklej na Tablicy Facebook / Instagram, oznaczając tagiem #mojemałeczarowanie. Będzie mi ogromnie miło :) Galeria czytelników.
Fotografie na blogu
Wszystkie zdjęcia załączane do przepisów są moją własnością i bardzo proszę pytaj o zgodę jeśli chcesz ich użyć, na pewno się zgodzę, jak również podaj odnośnik do ich autora jeśli odnosisz się do przepisu - tak niewiele a będzie mi bardzo miło. Kontakt.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.