sobota, 22 września 2012

Guacamole oraz testowanie

Mój ulubiony sos meksykański z octem winnym z białego wina Develey.
Testowałam przy okazji ten ocet bo w swojej kuchni używam go sporo do sałatek i różne już miałam przyjemność sprawdzić.
Develey podniósł walory smakowe mojego sosu.
Sos guacamole.
Składniki:
  • 1 dojrzały owoc avocado
  • 1 pomidor żółty
  • 1 pomidor czerwony
  • 1/2 strąka papryczki chili
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka posiekanej bazylii cytrynowej
  • 1 łyżka posiekanej melisy
  • 1 łyżka posiekanego majeranku
  • 2 łyżki octu z białego wina - dałam Develey
  • sól morska
  • pieprz
Przygotowanie salsy:
  • Avocado obrać i rozgnieść widelcem. Pomidory i cebule pokroić w drobna kostkę.
  • Zioła posiekać.
  • Papryczkę po usunięciu pestek drobno posiekać.
  • Wszystko razem wymieszać i polać octem winnym.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Polecam bo jest znakomity do dań wszelakich.
Smacznego.
Pomysł własny.

3 komentarze

  1. Bardzo lubię ten ocet winny - innego nie używam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. I McDonaldsony ketchup! <3 *dziecięcy zachwyt*
    Guacamole zapowiada się świetnie. Zapisuje przepisik :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Dorotko!
    W tym roku mam ogromne ilości czerwonej papryki chili.
    Szukam u Ciebie jakiegoś przepisu na sos z takiej ostrej papryki.
    Nie potrafię znaleźć.
    Jeszcze lepiej byłoby gdyby go zawekować...
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger