Dla mnie posłużyła jako samodzielne danie ale może być jako dodatek do mięs.
Składniki:
- fasolka szparagowa zielona - ilość ok.1 kg
- 100 g sera gouda
- kilka łyżek sera koziego twardego
- estragon świeży lub suszony - ja dałam suszony-1 łyżeczkę
- olej smakowy - smak cebuli i pieprzu
Odcedzić i ułożyć w wysmarowanej olejem smakowym formie do zapiekania.
Ser gouda zetrzeć na grubych oczkach.
Fasolę posypać estragonem a następnie serem gouda.
Zapiekać ok.15 minut w temperaturze 175 C.
Po przełożeniu na talerz posypać startym serem kozim.
Smacznego.
4 komentarze
Świetny pomysł i wygląda bardzo smakowicie :):)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Z taką fasolką się nie spotkałam jeszcze, ale wygląda apetycznie i na pewno wypróbuję : )
OdpowiedzUsuńA ten olej smakowy to kupny czy domowej roboty? Pisałam wczoraj przy okazji innego Twojego wpisu - sama często robię swoje oleje, na bazie oleju rzepakowego (nie mętnieje tak szybko jak oliwa i ma lepszy skład tłuszczowy), jeśli to domowy wyrób, to jestem ciekawa - cebulę wrzucasz surową czy jakoś obrobioną?
OdpowiedzUsuńOlej smakowy kupowałam do tej pory w LIDLU, takie małe buteleczki pod nazwą oleju afrykańskiego smakowego ale Twój pomysł jest znakomity.
UsuńSama muszę zacząć robić taki olej i myślę że do tego cebulowego to watro by było podsmażyć piórka cebuli , są wtedy bardziej aromatyczne.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.