wtorek, 25 września 2012

Fasolka szparagowa zapiekana z serem

Zachęcam do zrobienia takiej fasolki bo jest chrupiąca i aromatyczna.
Dla mnie posłużyła jako samodzielne danie ale może być jako dodatek do mięs.

Składniki:
  • fasolka szparagowa zielona - ilość ok.1 kg
  • 100 g sera gouda
  • kilka łyżek sera koziego twardego
  • estragon świeży lub suszony - ja dałam suszony-1 łyżeczkę
  • olej smakowy - smak cebuli i pieprzu
Fasolę obrać i gotować w osolonej wodzie 8 minut.
Odcedzić i ułożyć w wysmarowanej olejem smakowym formie do zapiekania.
Ser gouda zetrzeć na grubych oczkach.
Fasolę posypać estragonem a następnie serem gouda.
Zapiekać ok.15 minut w temperaturze 175 C.
Po przełożeniu na talerz posypać startym serem kozim.
Smacznego.

4 komentarze

  1. Świetny pomysł i wygląda bardzo smakowicie :):)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z taką fasolką się nie spotkałam jeszcze, ale wygląda apetycznie i na pewno wypróbuję : )

    OdpowiedzUsuń
  3. A ten olej smakowy to kupny czy domowej roboty? Pisałam wczoraj przy okazji innego Twojego wpisu - sama często robię swoje oleje, na bazie oleju rzepakowego (nie mętnieje tak szybko jak oliwa i ma lepszy skład tłuszczowy), jeśli to domowy wyrób, to jestem ciekawa - cebulę wrzucasz surową czy jakoś obrobioną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej smakowy kupowałam do tej pory w LIDLU, takie małe buteleczki pod nazwą oleju afrykańskiego smakowego ale Twój pomysł jest znakomity.
      Sama muszę zacząć robić taki olej i myślę że do tego cebulowego to watro by było podsmażyć piórka cebuli , są wtedy bardziej aromatyczne.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger