Już niedługo będą dni krótkie i ponure i nikomu nie będą marzyć się lody, dlatego korzystajmy póki czas.
Do wyrobu lodów wykorzystałam Cytrynki w rumie Eterno a właściwie sam rum bo cytrynki wcześniej użyłam do ciasta.
Lody są znakomite.
Domowe lody cytrynowo-rumowe
Składniki:
- 2 jaja -świeże i sparzone
- 300 ml śmietany 30%
- 100 g cukru
- 1 łyżka gorącej wody
- aromat śmietankowy
- na czubku noża barwnika żółtego
- 50 ml rumu z cytrynek Eterno
W pierwszej misce ubić białka z połową cukru.
W drugiej misce ubijamy śmietankę z kilkoma kroplami aromatu śmietankowego.
W trzeciej ubijamy żółtka z drugą połową cukru i gorącą wodą do białości.
Połączyć delikatnie zawartość wszystkich misek i dodać rum i barwnik żółty.
Wymieszać jeszcze raz bardzo delikatnie.
Włożyć masę do plastikowego pojemnika do lodów i zamrażać pod przykryciem ok. 12 godzin.
Smacznego.
4 komentarze
Uwielbiam Twoje pyszności:))dobrze że wirtualnie:))Pozdrawiam serdecznie i zapraszam po wyróżnienie
OdpowiedzUsuńPyszne takie lody! Zazdroszcze rumu po cytrynkach!
OdpowiedzUsuńale smakowicie wyglądają, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńMasz super pomysły i fantazje dzięki.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.