Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej chlebowej
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki siemienia lnianego
- ziarna sezamu do posypania chleba
- płatki orkiszowe do obsypania blachy
Wkruszyć drożdże i rozetrzeć.
Wlać 1,5 szklanki ciepłej wody i wyrobić gładkie ciasto.
Formę do pieczenia posmarować margaryną i obficie obsypać płatkami orkiszowymi.
Włożyć ciasto do formy,wygładzić wierzch wodą, obsypać sezamem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.45 minut.
Po wyrośnięciu piec 60 minut w temperaturze 200 C.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kratkach.
Smacznego.
Chleb dodaje do Akcji na Mikserze pod patronatem jak wyżej:
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.