sobota, 1 września 2012

Barszczyk czerwony zabielany

Przypominam o KONKURSIE - został tydzień do końca - zapraszam wszystkich.
A teraz druga z zup którą dziś wam proponuję.
Barszczyk czerwony zabielany.
Przy wykonaniu tej zupy testowałam buraczki suszone Marsyla.
Składniki:
  • 4 buraki czerwone
  • 2 łyżki buraczków suszonych Marsyl
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 kostki rosołowe drobiowe bez konserwantów
  • sok z cytryny
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • sól morska
Dodatkowo:
  • ziemniaki 4 średnie
  • laska cienkiej kiełbasy
  • cebula
Przygotowanie zupy:
  • Buraczki obrać i pokroić w plastry, tak samo z marchewką.
  • Zalać wodą, włożyć kostki rosołowe oraz buraczki suszone - doskonale wzmocniły smak i aromat barszczu.
  • Gotować na małym ogniu do miękkości buraczków.
  • Po ugotowaniu dodać sok z cytryny.
  • Mąkę rozprowadzić w śmietanie i zaprawić zupę.
  • Zagotować i doprawić do smaku solą i cukrem.
  • Barszcz ma wyraźnie słodki smak.
  • Do barszczu podałam ziemniaki z zasmażoną kiełbasą i cebulą.
Smacznego.
Przepis własny.

5 komentarze

  1. Mniam,uwielbiam barszcz zabielany.Pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy buraki i wszelkiego rodzaju barszcz, tak więc na pewno wypróbuję Twój przepis:)))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Nominowałam Twój blog do wyróżnienia Versatile Blogger Award. Jest to rodzaj łańcuszka nominującego ciekawe blogi.
    Pozdrawiam, Ewa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super bloga masz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger