środa, 22 sierpnia 2012

Zupa jagodowa

Trochę odsapniemy od grilla bo teraz proponuje Wam zupę jagodową.
W czyim domu w dzieciństwie babcia czy mama gotowała zupy owocowe?
Moja i babcia i mama gotowały zupę jagodową oraz wiśniową.
Mnie osobiście bardziej smakowała jagodowa.
A jako że jagód w tym roku dużo, jeszcze w sobotę zbierałam, to i zupę proponuję.
Zupa z jagód.
Składniki:
  • 1 szklanka jagód
  • 1000 ml wody
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • makaron rurki w ilości - wedle zgłodniałych brzuchów
Przygotowanie zupy:
  • Makaron ugotować al'dente.
  • Jagody zalać wodą i zagotować.
  • Dodać cukier i chwilę gotować.
  • Mąkę wymieszać ze śmietaną i zaprawić zupę.
  • Aby śmietana się nie zważyła najpierw dodaję zupę do śmietany a potem na odwrót.
  • Zupę zagotować i podawać na talerzach z makaronem.
Smacznego.
Przepis rodzinny.

1 komentarze

  1. Uwielbiam zupę jagodową i pierożki z jagodami.Twoja smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger