niedziela, 5 sierpnia 2012

Wino wieloowocowe

To winko nareszcie dojrzało abym mogła Wam pokazać a nastawiłam je we wrześniu 2011 roku.
Buzowało w balonie i pracowało, przerabiało cukier z owoców na alkohol.
Teraz jest klarowne i ma piękny kolor - typowe rosso.
Zamieszczam post teraz bo możecie sobie teraz nastawić aby za rok cieszyć się młodym winkiem ale z dobrego rocznika bo owoce mają w tym roku wyjątkowo piękny smak i aromat.

Składniki:
  • 1000 g śliwek węgierek
  • 1000 g winogrona jasnego
  • 1000 g jabłek
  • 2000 g cukru
  • 8 litrów wody przegotowanej
Przygotowanie wina:
  • Śliwki wypestkować, kilka zostawiłam z pestkami.
  • Winogrono poobrywać od gałązek.
  • Jabłka pokroić na ósemki razem z pestkami.
  • Owoce umieścić w balonie ok. 15-litrowym.
  • Cukier rozpuścić w 1 litrze wody, trzeba podgrzać.
  • Resztę wody wlać do balonu razem z wodą z cukrem.
  • Balon musi stać w ciepłym pomieszczeniu i dobrze by było go nie przestawiać.
  • Balon zatkać rurką fermentacyjną.
  • Po ok.24 godzinach powinna zacząć się fermentacja która będzie trwała ok. 6-8 tygodni - zależy to od ilości cukru w owocach.
  • Następnie należy wino zlać znad owoców i przefiltrować.
  • Jeśli wino potrzebuje dosłodzenia to należy cukier rozpuścić w winie tzn. litr wina podgrzać i rozpuścić w nim cukier.
  • Ja nie potrzebowałam dosładzania.
  • Wino wlać ponownie do balonu i czekać aby się sklarowało całkowicie.
  • Po ok. 1 miesiącu wino zlać znad osadu i ponownie przefiltrować.
  • Teraz to już musi tylko leżakować i klarować się.
  • Moje jest po 11 miesiącach i jest klarowne i aromatyczne.
Pomysł własny.
Na zdrowie!

15 komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. mozesz mi powidziec po co podgrzewac wino kiedy chcemy dodac cukru? I czy wino nastawiasz bez dodania drozdzy szlachetnych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podgrzewamy po to aby cukier sie rozpuścił, po prostu.
      Nie dodaję drożdży żadnych, robie tak jak jest napisane :-)

      Usuń
  3. zrobiłem 2 balony 50l,piękny kolor

    OdpowiedzUsuń
  4. po co te brzoskwinie na zdjeciu??

    OdpowiedzUsuń
  5. super przepis,kiedys przed wieloma laty rowniez robilam wina ze wszystkich aromatycznych owocow czyli maliny lesne i jezyny z ktorych robilam najpierw sok a pozostalosc wsypywalam do balonu...kolor i smak niepowtarzalny. POZDRAWIAM B.

    OdpowiedzUsuń
  6. super przypomnienie a zdjecia apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie spotkałem się z winem wieloowocowym, jest opcja, żeby gdzieś takie kupić?

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wino brzoskwiniowe, moje ulubione.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem nieskromnie że moje też ale nie kupione tylko zrobione samemu.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger