Jest pyszna i aromatyczna.
Według Wikipedii:
Tapenade – pasta, której głównymi składnikami są oliwki i kapary oraz oliwa.
Obok nich, w zależności od wersji, w składzie mogą znaleźć się np. czosnek, bakłażan, anchois i różne przyprawy.
Wywodzi się z Prowansji.
Zachęcam każdego kto oliwki uwielbia tak jak ja.
Tapenada po mojemu czyli francuska pasta z oliwek.
Składniki:
- 80 g czarnych oliwek bez pestek
- 80 g zielonych oliwek bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 3 gałązki natki pietruszki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki octu balsamico
- sól
- pieprz
- 1 mała ostra papryczka
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na pastę.
Można dodać więcej oliwy jeśli pasta jest za sucha.
Zajadamy z pieczywem na śniadanko albo jak kto lubi.
Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej autorski.
4 komentarze
też uwielbiam tapenadę, lubię ją zajadać na bagietkach z pomidorem i bazylią :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Pierwszy raz słysze o tej paście o oliwki bardzo lubię, musze sprobować ;)
OdpowiedzUsuńMmmmmm <3 z pieczywem a potem paluchem lub łyżeczką z całości!
OdpowiedzUsuńUwielbiam oliwki, więc muszę sobie zrobić taką pastę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.