Zatem sernik mocno wiśniowy.
Jak co dzień przypominam o KONKURSIE...jeszcze chwila została do końca więc zapraszam.
Składniki na sernik:
Przepis własny.
- 4 serki homogenizowane naturalne po 150 g każdy
- 500 ml śmietany kremówki
- 500 ml wydrylowanych wiśni
- 8 łyżek cukru trzcinowego
- 1 śmietanfix
- sok z jednej cytryny
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 szklanka wydrylowanych wiśni
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Wiśnie zasypujemy cukrem i zalewamy wodą i gotujemy 5 minut.
- Mąkę rozrobić w odrobinie wody i wlać do wiśni, utworzy się piękny , gęsty kisiel.
- Polewa gotowa i bierzemy się za sernik.
- Wiśnie zmiksować z 4 łyżkami cukru.
- Śmietanę ubić z 4 łyżkami cukru, śmietanfixem oraz sokiem z cytryny.
- Dodać do śmietany serki i wymieszać.
- Galaretkę rozpuścić w szklance wody i przestudzić.
- Połączyć masę serowo - śmietankową z wystudzona galaretką i zmiksowanymi wiśniami.
- Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm.
- Na dno ułożyć biszkopty okrągłe.
- Wlać połowę masy serowej i wzdłuż całego boku tortownicy powciskać biszkopty długie.
- Zalać resztą masy serowej.
- Wstawić do lodówki na ok. 4 - 6 godzin bo masa jest bardzo delikatna i potrzebuje więcej czasu na stężenie.
- Na wierzchu wylać polewę wiśniową i sernik gotowy.
Przepis własny.
6 komentarze
sernik z wiśniami to świetne połączenie:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie;)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńJej jaki śliczny
OdpowiedzUsuńDoroto!!!!
OdpowiedzUsuńAleż Ty kusisz rozkosznymi smakołykami.
Chyba przestanę oglądać twojego bloga.Wiesz czemu?
pośliniłam sobie całą klawiaturę.
Pa!!!!
Zjadłabym kawalek..mniam..
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.