piątek, 31 sierpnia 2012

Sernik na zimno mocno wiśniowy

Ostatnie wiśnie trzeba wykorzystać do.....myślałam i sernik sam mi się wycisnął na ustach.
Zatem sernik mocno wiśniowy.
Jak co dzień przypominam o KONKURSIE...jeszcze chwila została do końca więc zapraszam.

Spód i boki sernika: tortownica 26 cm
  • biszkopty długie - 3 paczki
  • biszkopty okrągłe - paczka 
Składniki na sernik:
  • 4 serki homogenizowane naturalne po 150 g każdy
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 500 ml wydrylowanych wiśni
  • 8 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 śmietanfix
  • sok z jednej cytryny
  • 1 galaretka wiśniowa
Składniki polewy:
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Robimy polewę.
  • Wiśnie zasypujemy cukrem i zalewamy wodą i gotujemy 5 minut.
  • Mąkę rozrobić w odrobinie wody i wlać do wiśni, utworzy się piękny , gęsty kisiel.
  • Polewa gotowa i bierzemy się za sernik.
  • Wiśnie zmiksować z 4 łyżkami cukru.
  • Śmietanę ubić z 4 łyżkami cukru, śmietanfixem oraz sokiem z cytryny.
  • Dodać do śmietany serki i wymieszać.
  • Galaretkę rozpuścić w szklance wody i przestudzić.
  • Połączyć masę serowo - śmietankową z wystudzona galaretką i zmiksowanymi wiśniami.
  • Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm.
  • Na dno ułożyć biszkopty okrągłe.
  • Wlać połowę masy serowej i wzdłuż całego boku tortownicy powciskać biszkopty długie.
  • Zalać resztą masy serowej.
  • Wstawić do lodówki na ok. 4 - 6 godzin bo masa jest bardzo delikatna i potrzebuje więcej czasu na stężenie.
  • Na wierzchu wylać polewę wiśniową i sernik gotowy.
Smacznego.
Przepis własny.

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger