A jak jest u Was?
Robiłam je z ciasta zaparzanego i pierwszy raz robiłam falbankę, wyszła nieźle ale muszę jeszcze popracować.
Pierogi z jagodami.
Na ciasto:
- ok. 2 szklanek mąki pszennej T 450
- 1 żółtko
- ok. 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki mleka
- jagody
- cukier
- masło do polania
- Mąkę, ok. 2 szklanek wysypać na stolnicę i podzielić na dwie części.
- Na jedną część wbić żółtko a na drugą wlać gorącą wodę aby zaparzyć mąkę.
- Rozmieszać na małe kluseczki.
- Wyrobić ciasto dodając mleko i dosypując mąki.
- Ciasto rozwałkować dość cienko i szklanką wykrawać krążki.
- Na każde krążek nakładać 1 łyżeczkę jagód i odrobinę cukru.
- Potem zlepić brzegi pierogów dość mocno i można do dekoracji brzegów użyć widelca bądź zrobić falbankę tak jak ja.
- Gotować w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok.3 minut.
Smacznego.
Przepis mojej babci.
6 komentarze
Zamiast masła śmietana lub jogurt bardzo gęsty .... ♥ Masa cukru. Smak dzieciństwa! Kocham kocham
OdpowiedzUsuńpopisowe danie mojej babci :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana
www.gastronomygo.blogspot.com
bardzo dobre są z jagodami
OdpowiedzUsuńTo chyba najsmaczniejsza letnia klasyka!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Pycha!!! przyznam że pierogów z jagodami jeszcze nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńproszę, proszę, proszę! przyślij mi mailem taką pyszną porcję xd
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.