Ogórki małosolne z miodem.
Składniki:
- 1000 g ogórków gruntowych
- koper taki bez nasion ok. 1/2 pęczka
- 2 - 3 baldachy kopru z nasionami
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnkach
- 1 i 1/2 łyżki soli kamiennej niejodowanej na litr wody
- 1 czubata łyżeczka rozmarynu suszonego albo kilka gałązek świeżego
- 1 łyżka miodu
- ok. 5 centymetrowy kawałek chrzanu
- 2 - 3 ząbki czosnku
- liść laurowy
Przygotowanie ogórków:
- Ogórki umyć i umieścić na stojąco w garnku kamiennym bądź słoju.
- Powkładać także wszystkie przyprawy, ziarna , czosnek, chrzan - pokroić w słupki.
- Zagotować 1 litr wody i rozpuścić w nim sól i miód.
- Zalać ogórki.
- Jeśli są w kamiennym garnku przykryć talerzykiem i obciążyć-ja daję słoik litrowy z wodą-aby ogórki całe się zanurzyły i dzięki temu nie gniły.
- Jeśli są w słoju po prostu zakręcić.
- Po 3 dniach już pachną i ja takie najbardziej lubię.
Pomysł własny.
3 komentarze
dodatek miodu bardzo mi się podoba! do następnej porcji małosolnych na pewno dodam eksperymentalnie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Bardzo smaczne malosolne
OdpowiedzUsuńDziękuję, robię je często.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.