Teraz do mięsa i sałatek a na potem do sałatek, mięs i zup.
Polecam.
Składniki:
Do słoja włożyć:
- ogórki gruntowe
- cukinia
- fasolka szparagowa-u mnie zielona
- małe marchewki
- koper-baldachy z nasionami
- kilka ziaren pieprzu
- słupki chrzanu
- 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
- 2 ząbki czosnku
- na litr wody 1,5 łyżki soli
Marchewkę obrać i obgotować 3 minuty-wystudzić.
Fasolkę szparagową obrać i obgotować również 3 minuty-wystudzić.
Cukinię pokroić w plasterki-ja miałam gruba i pokroiłam w pół plasterki.
Na dno słoja włożyć koper, potem pionowo ogórki a następnie obgotowaną marchewkę, cukinie i na wierzchu układamy fasolkę.
Wkładamy do słoja resztę przypraw i zalewamy wodą w której rozpuściliśmy sól.
Zakręcamy słój ale nie do końca aby powstały gaz mógł się ulatniać.
Po tygodniu -10 dniach kiszonka gotowa.
Smacznego.
1 komentarze
Dorot, fantastyczny sposób na wykorzystanie warzyw, których obecnie jest w ogrodzie warzywnym przerost.
OdpowiedzUsuńMusze to zrobić.
Pozdrawiam
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.