niedziela, 5 sierpnia 2012

Letnia kiszonka z warzyw

Takie kiszonki warto zrobić na "teraz" i na "potem".
Teraz do mięsa i sałatek a na potem do sałatek, mięs i zup.
Polecam.

 Składniki:
Do słoja włożyć:
  • ogórki gruntowe
  • cukinia
  • fasolka szparagowa-u mnie zielona
  • małe marchewki
  • koper-baldachy z nasionami
  • kilka ziaren pieprzu
  • słupki chrzanu
  • 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
  • 2 ząbki czosnku
  • na litr wody 1,5 łyżki soli

Marchewkę obrać i obgotować 3 minuty-wystudzić.
Fasolkę szparagową obrać i obgotować również 3 minuty-wystudzić.
Cukinię pokroić w plasterki-ja miałam gruba i pokroiłam w pół plasterki.
Na dno słoja włożyć koper, potem pionowo ogórki a następnie obgotowaną marchewkę, cukinie i na wierzchu układamy fasolkę.
Wkładamy do słoja resztę przypraw i zalewamy wodą w której rozpuściliśmy sól.
Zakręcamy słój ale nie do końca aby powstały gaz mógł się ulatniać. 
Po tygodniu -10 dniach kiszonka gotowa.
Smacznego. 

1 komentarze

  1. Dorot, fantastyczny sposób na wykorzystanie warzyw, których obecnie jest w ogrodzie warzywnym przerost.
    Musze to zrobić.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger