niedziela, 26 sierpnia 2012

Konfitura z płatków róży różowej

Konfiturę z płatków róż robiłam już nie raz nie dwa ale teraz dostałam od zaprzyjaźnionej koleżanki płatki róż różowe i trzeba było je wykorzystać.
Powstała aromatyczna i przepyszna konfitura.

Składniki:
  • 100 g aromatycznych różowych płatków róż
  • 500 g miałkiego cukru
  • 320 ml wody
  • sok z 1 dużej cytryny

Przygotowanie konfitury:
  • Różane płatki najlepiej zbierać rankiem jak rosa lekko obeschnie.
  • Obrać z białych szypułek i opłukać w zimnej wodzie.
  • Osuszyć na papierowych ręcznikach.
  • Suche płatki lekko rozetrzeć palcami aby miały jeszcze silniejszy aromat.
  • Do garnka wsypywać warstwami płatki przesypując każdą warstwę cukrem.
  • Przykryć pokrywką i zostawić na całą noc.
  • Na drugi dzień wodę ugotować z reszta cukru i dodać sok z cytryny i gotować nie mieszając 4-5 minut.
  • przestudzić i do chłodnego dodać płatki wraz z płynem - uwaga pachnie obłędnie.
  • Zagotować i gotować 15 minut.
  • Przełożyć do słoiczków i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
Smacznego.
Pomysł własny

1 komentarze

  1. A ja jeszcze nigdy takiej nie robiłam..Twoja wygląda pysznie..

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger