Powstała aromatyczna i przepyszna konfitura.
- 100 g aromatycznych różowych płatków róż
- 500 g miałkiego cukru
- 320 ml wody
- sok z 1 dużej cytryny
Przygotowanie konfitury:
- Różane płatki najlepiej zbierać rankiem jak rosa lekko obeschnie.
- Obrać z białych szypułek i opłukać w zimnej wodzie.
- Osuszyć na papierowych ręcznikach.
- Suche płatki lekko rozetrzeć palcami aby miały jeszcze silniejszy aromat.
- Do garnka wsypywać warstwami płatki przesypując każdą warstwę cukrem.
- Przykryć pokrywką i zostawić na całą noc.
- Na drugi dzień wodę ugotować z reszta cukru i dodać sok z cytryny i gotować nie mieszając 4-5 minut.
- przestudzić i do chłodnego dodać płatki wraz z płynem - uwaga pachnie obłędnie.
- Zagotować i gotować 15 minut.
1 komentarze
A ja jeszcze nigdy takiej nie robiłam..Twoja wygląda pysznie..
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.