Kisimy ogórki ale czemu nie zakisić także kalafiora, cukinii, marchewki czy fasolki.
Widziałam na blogu u Pyzy że tez kisi kalafiora ale trochę innych przypraw używa.
Kalafior kiszony jest znakomity do sałatek, jako dodatek do mięs.
Spróbujcie sami.
Kiszony kalafior.
Składniki na 1 słój litrowy:
- 1/2 kalafiora
- 2 słupki chrzanu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu czarnego
- 1 ziarno jałowca
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki gorczycy białej
- 4 gałązki kopru bez nasion
- 500 ml gorącej wody
- 1 łyżka soli
Przygotowanie kiszonego kalafiora:
- Kalafiora podzielić na różyczki i ułożyć w słoju a następnie dodać przyprawy.
- Wodę zagotować i rozpuścić w niej sól-zalać kalafiora w słoju.
- Zakręcić słoik ale nie do końca aby gaz uwalniający się z kiszenia mógł ulatywać.
- Po tygodniu kalafior gotowy.
Smacznego.
Przepis od Pyzy.
Miłych doznań smakowych.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.