niedziela, 5 sierpnia 2012

Kisimy kalafiora

Kiszonki są sposobem konserwacji warzyw starym jak świat.
Kisimy ogórki ale czemu nie zakisić także kalafiora, cukinii, marchewki czy fasolki.
Widziałam na blogu u Pyzy że tez kisi kalafiora ale trochę innych przypraw używa.
Kalafior kiszony jest znakomity do sałatek, jako dodatek do mięs.
Spróbujcie sami.
Kiszony kalafior.




Składniki na 1 słój litrowy:
  • 1/2 kalafiora
  • 2 słupki chrzanu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • 1 ziarno jałowca
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki gorczycy białej
  • 4 gałązki kopru bez nasion
  • 500 ml gorącej wody
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie kiszonego kalafiora:
  • Kalafiora podzielić na różyczki i ułożyć w słoju a następnie dodać przyprawy.
  • Wodę zagotować i rozpuścić w niej sól-zalać kalafiora w słoju.
  • Zakręcić słoik ale nie do końca aby gaz uwalniający się z kiszenia mógł ulatywać.
  • Po tygodniu kalafior gotowy.

Smacznego.
Przepis od Pyzy.
Miłych doznań smakowych.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger