sobota, 25 sierpnia 2012

Grillujemy cz. 3

Dzisiaj wracamy po raz ostatni do mojego urlopu i potraw z grilla.
Wydawalo mi sie że było tego mniej a tu az 4 posty stworzyłam.
                        Kotlety mielone grillowane
Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy do grilla - Prymat
  • 1 jajo
  • bułki kajzerki

Mięso przełożyć do miski i dodac do niego posiekana drobno cebule i czosnek.
Dodać przyprawy i jajo i dobrze wyrobić.
Odstawić do lodówki na 2 godziny.
Po upływie tego czasu formować kotlety maczając ręce w zimnej wodzie. 

 Kotlety układać na tacce do grillowania.
Nakryć folią i grillować po 10 minut z każdej strony.
Bułki przekroić na połówki i stroną z miąższem grillować chwilę.
Podałam z pomidorami i papryką.
Następnym daniem jest:
         Kiełbasa grillowana w winie z plastrem sera z dziurami.
Składniki:
  • 4 kiełbaski grillowe
  • 100 ml wina czerwonego
  •  plastry sera z dziurami
  • główka czosnku
  • ziemniaczki małe
  • masło
  • pomidorki różne

Przygotować paski folii aluminiowej.
Do każdej włożyć po dwie kiełbaski ponacinane w poprzek i zalać je 50 g wina.
Folię dobrze zawinąć.
Ułożyć na ruszcie i grillować ok.15 minut.
Otworzyć folie i na każdej kiełbasce położyć plaster sera żółtego.
Ser fajnie oblepi kiełbaskę.
Z czosnku odkroić górę i zawinąć w folie aluminiową. Grillować ok.20-25 minut.
Cudny jest w smaku i mogę go jeść tonami.
Można nim smarować chleb jak masłem.
Ziemniaczki umyte zawinąć po 2-3 w folie aluminiową i do każdej paczuszki włożyć 1 łyżeczkę masła.
Grillować 15-20 minut.
Podawać wszystko razem, na pewno się uda.
 Pozostała mi jeszcze jajecznica - co prawda nie jest z grilla ale była pyszna.
              Jajecznica z kurkami i pieczarkami.
Wygląda prawie jak Ameryka hi hi
Składniki:
  • 6 jaj
  • 6 kurek
  • 2 pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy do grilla Prymat
Grzyby umyć i pokroić w plastry.
Na rozgrzany olej włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i zrumienić a następnie włożyć grzyby, przykryć patelnię i dusić 5-8 minut.
Zdjąć pokrywkę i poczekać aż sok odparuje.
Wbić jaja i dodać przyprawy.
Smażyć do konsystencji jaką kto lubi.
Zajadać ze świeżą bułką, mniam.
Smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger