Oba pyszne i godne wypróbowania.
Ja miałam do dyspozycji maleńki palnik gazowy więc większość dań grillowaliśmy czyli czosnek, chlebek czy ziemniaki.
Grillowany karczek z ziemniakami oraz grillowanymi :cukinią, pieczarkami i chlebek grillowany z serem
Składniki:
- kotlety z karczku
- 2-3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki wina różowego
- przyprawa do grilla Prymat w proszku
- kilka ziemniaków niedużych
- pomidorki
- cebula
- pajdki chleba
- plastry sera żółtego
- nieduża cukinia
- 4 duże pieczarki
- masło
Zrobić marynatę z oleju, wina i przyprawy do grilla.
Kotlety trochę utłuc-ja robiłam to końcem noża z braku tłuczka.
Kotlety włożyć do marynaty i zostawić na 2 godziny co najmniej.
Cukinię i pieczarki pokroić w plastry.
Ziemniaki wyszorować i zawinąć w folię aluminiową ( po 2-3 ) dodając do każdej paczuszki 1 łyżeczkę masła.
Dobrze zawinąć aby nic nie wyciekło-dzięki temu po 20-25 minutach ziemniaki są chrupiące i aromatyczne.
Po upływie 2 godzin kotlety grillujemy po ok. 10 minut z każdej strony a marynata smarujemy cukinię i pieczarki i grillujemy je po 2-3 minuty z każdej strony.
Chleb grillujemy na końcu chwile z każdej strony i na jeszcze gorący kładziemy ser.
Zajadamy jak kto lubi z keczupem, musztardą albo innymi sosami oraz pomidorkami z cebulką.
A teraz:
Grillowany schab w pikantnej marynacie z grillowanymi pomidorkami z serem camembert oraz morskim.
Składniki:
- kotlety schabowe bez kości
- ziemniaki-kilka sztuk
- pomidorki paprykowe po kilka sztuk na osobę
- krążek sera camembert
- 2 plastry sera morskiego
- główka czosnku
- pomidorki kolorowe z cebulką
- marynata pikantna w płynie Prymat
- kilka ząbków czosnku
Kotlety polać marynatą i odstawić na 1-2 godziny.
Ziemniaki wyszorować i zawinąć jak wyżej.
Do każdej paczuszki z ziemniakami dodać po 2-3 ząbki czosnku w łupinach.
Grillować 25-30 minut.
Pomidorki przekroić na połowę i wydrążyć pestki.
Do zagłębienia włożyć plaster sera camembert i nakryć plasterkiem sera morskiego.
Pomidorki po 2-3 zawinąć w folię aluminiową i grillować przez ok. 15 minut.
Potem rozchylić folie aby pomidory odparowały a ser ładnie się stopił.
Kotlety grillować po 2-3 minuty z każdej strony.
Jeszcze pomidorki z cebulką i składniki według własnego uznania wędrują na talerzu polane sosem pomidorowym, keczupem, bądź musztardą.
Życzę smacznego.
Oba przepisy dołączam do akcji
1 komentarze
Same pyszności, ale mi narobiłaś smaka :-)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.