wtorek, 21 sierpnia 2012

Grillujemy cz. 2

Dzisiaj proponuje Wam dwa następne dania z grilla.
Oba pyszne i godne wypróbowania.
Ja miałam do dyspozycji maleńki palnik gazowy więc większość dań grillowaliśmy czyli czosnek, chlebek czy ziemniaki.

Grillowany karczek z ziemniakami oraz grillowanymi :cukinią, pieczarkami i chlebek grillowany z serem
Składniki:
  • kotlety z karczku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki wina różowego
  • przyprawa do grilla Prymat w proszku
  • kilka ziemniaków niedużych
  • pomidorki
  • cebula
  • pajdki chleba 
  • plastry sera żółtego
  • nieduża cukinia
  • 4 duże pieczarki
  • masło

Zrobić marynatę z oleju, wina i przyprawy do grilla.
Kotlety trochę utłuc-ja robiłam to końcem noża z braku tłuczka.
Kotlety włożyć do marynaty i zostawić na 2 godziny co najmniej.
Cukinię i pieczarki pokroić w plastry.
Ziemniaki wyszorować i zawinąć w folię aluminiową ( po 2-3 ) dodając do każdej paczuszki 1 łyżeczkę masła.
Dobrze zawinąć aby nic nie wyciekło-dzięki temu po 20-25 minutach ziemniaki są chrupiące i aromatyczne.
 Po upływie 2 godzin kotlety grillujemy po ok. 10 minut z każdej strony a marynata smarujemy cukinię i pieczarki i grillujemy je po 2-3 minuty z każdej strony.
Chleb grillujemy na końcu chwile z każdej strony i na jeszcze gorący kładziemy ser.
Zajadamy jak kto lubi z keczupem, musztardą albo innymi sosami oraz pomidorkami z cebulką.
A teraz:

Grillowany schab w pikantnej marynacie z grillowanymi pomidorkami z serem camembert oraz morskim.

Składniki:
  • kotlety schabowe bez kości
  • ziemniaki-kilka sztuk
  • pomidorki paprykowe po kilka sztuk na osobę
  • krążek sera camembert
  • 2 plastry sera morskiego
  • główka czosnku
  • pomidorki kolorowe z cebulką
  • marynata pikantna w płynie Prymat
  • kilka ząbków czosnku

Kotlety polać marynatą i odstawić na 1-2 godziny.
Ziemniaki wyszorować i zawinąć jak wyżej.
Do każdej paczuszki z ziemniakami dodać po 2-3 ząbki czosnku w łupinach.
Grillować 25-30 minut.

Pomidorki przekroić na połowę i wydrążyć pestki.
Do zagłębienia włożyć plaster sera camembert i nakryć plasterkiem sera morskiego.
Pomidorki po 2-3 zawinąć w folię aluminiową i grillować przez ok. 15 minut.
Potem rozchylić folie aby pomidory odparowały a ser ładnie się stopił.
Kotlety grillować po 2-3 minuty z każdej strony.

Jeszcze pomidorki z cebulką i składniki według własnego uznania wędrują na talerzu polane sosem pomidorowym, keczupem, bądź musztardą.
Życzę smacznego.
Oba przepisy dołączam do akcji
 

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger