Żurawinę dostałam do testowania od firmy Marsyl do której już dawno się przekonałam i używam ich produktów na co dzień.
Zapraszam na chlebek.
Składniki:
- 1 kg mąki żytniej razowej
- 4 szklanki wody
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki otrąb pszennych
- 1,5 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 2 szklanki zakwasu żytniego
- 1 opakowanie żurawiny Marsyl
Po upływie tego czasu ciasto odgazować czyli przerobić jeszcze raz łyżką drewnianą.
Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 2 godziny.
Następnie przygotować 2 foremki lub jak kto woli jedną długą i posmarować je masłem i wysypać otrębami.
W foremkach chleb musi ponownie wyrosnąć.
Piec w temperaturze 190 C przez 1 godzinę.
Po wyjęciu z pieca od razu wyjąć z foremki aby chleb nie zaparował.
Studzić na kratkach.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.