Użyłam tu makaronu razowego z 5 zbóż oraz białych szparagów.
Składniki:
- 200 g makaronu pełnoziarnistego tagiatelle
- 300 g białych szparagów
- 100 ml śmietany 30%
- 100 g startej goudy
- 80 g sera pleśniowego gorgonzola
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 10 suszonych pomidorków
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pomidorki koktajlowe
- starty kozi ser Peccorino Romano
- listki bazylii
Szparagi gotujemy razem z makaronem |
Makaron gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy a na 15 minut przed końcem gotowania włożyć do wody szparagi i razem dalej gotować.
Odcedzić.
Na patelnię wylać śmietanę i dodać do niej sery, zagotować ciągle mieszając aby sery się rozpuściły.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekana natkę,posiekane pomidory suszone, dodać sól i paprykę.
Do gorącego sosu włożyć makaron ze szparagami i dokładnie wymieszać.
Rozpuszczony ser z natką i przyprawami |
Już na talerzu udekorowac pomidorkami i posypać kozim serem.
Posypać listkami bazylii.
Rozpuszczamy ser |
4 komentarze
Pyszne, ale poczekam na sezon szparagowy!
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką kuchnię jak preferujesz.
OdpowiedzUsuńJest lekka, smaczna, no może troszkę tucząca, ale raz się żyje...
Pozdrawiam
Pyszności!
OdpowiedzUsuńMakaron i szparagi uwielbiam.
Musi być pyszne:) bardzo lubię sos serowy.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.