piątek, 27 lipca 2012

Tagiatelle z sosem serowym i szparagami

Szparagi można jeszcze dostać więc polecam danie obiadowe.
Użyłam tu makaronu razowego z 5 zbóż oraz białych szparagów.

Składniki:
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego tagiatelle
  • 300 g białych szparagów
 Na sos:
  • 100 ml śmietany 30%
  • 100 g startej goudy
  • 80 g sera pleśniowego gorgonzola
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 10 suszonych pomidorków
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
 Dekoracja:
  • pomidorki koktajlowe
  • starty kozi ser Peccorino Romano
  • listki bazylii

Szparagi gotujemy razem z makaronem
Szparagi obrać i pokroić na kawałki długości ok.5 cm.
Makaron gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy a na 15 minut przed końcem gotowania włożyć do wody szparagi i razem dalej gotować.
Odcedzić.
Na patelnię wylać śmietanę i dodać do niej sery, zagotować ciągle mieszając aby sery się rozpuściły.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekana natkę,posiekane pomidory suszone, dodać sól i paprykę.
Do gorącego sosu włożyć makaron ze szparagami i dokładnie wymieszać.
Rozpuszczony ser z natką i przyprawami

Już na talerzu udekorowac pomidorkami i posypać kozim serem.

Posypać listkami bazylii.
Rozpuszczamy ser
Smacznego.

4 komentarze

  1. Pyszne, ale poczekam na sezon szparagowy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką kuchnię jak preferujesz.
    Jest lekka, smaczna, no może troszkę tucząca, ale raz się żyje...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności!
    Makaron i szparagi uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszne:) bardzo lubię sos serowy.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger