Gotowała któraś z Was z Kuroniem?
Ja często a teraz szkoda mi że Maćka nie ma z nami, pozostały cenne przepisy.
A oto przepis kuchni chińskiej zmodyfikowany przez Maćka Kuronia.
Składniki:
- 750 g skrzydełek
- 200 g miodu
- 1 łyżka otartej skórki z limonki
- 3 łyżki soku z limonki
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki chilli
- sól
- pieprz cayenne
- olej
- jarzynka
- sos sojowy
Końcówki odłożyć na wywar tj zalać je wodą z jarzynką i ugotować.
Resztę skrzydełek ułożyć w rondelku.
Zrobić sos miodowy.
Do miski przecisnąć czosnek, włożyć skórkę otarta z limonki, wsypać imbir, wlać sok z limonki i miód-musi być płynny-oraz odrobinę oleju, ok. łyżki sosu sojowego i ostre przyprawy.
Wymieszać i dodać na koniec odrobinę soli.
Będzie gęsta papka.
Wywarem z końcówek skrzydełek zalać skrzydła w rondlu i gotować ok. 10 minut.
Po ugotowaniu jeśli płynu jest za dużo odlać-ma być ok. 1-1,5 cm.
Zalać skrzydła sosem miodowym i gotujemy aż sos odparuje.
Podałam z ryżem na sypko ugotowanym proszkiem z mniszka którego używano jako szafranu.
Ryż wyszedł znakomicie i aromatycznie.
Smacznego.
Przepis Kuroniów.
9 komentarze
O rany jakie pyszności, lubię skrzydełka...
OdpowiedzUsuńA tu taki apetyczny przepis...
Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńZapraszam do konkursu: http://makelife-easier.blogspot.com/2012/07/muffinkowy-konkurs-owocowe-szalenstwo-z.html
muszą smakować wybornie! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeż lubię przepisy Kuronia:) apetyczne te skrzydełka.
OdpowiedzUsuńWyszło rewelacyjnie, nie jadłam lepszych skrzydełek :)
OdpowiedzUsuńChyba za dużo miodu dałam, za słodkie wyszły :)
OdpowiedzUsuńOne słodkie maja być ale można dodać mniej jak komus jest za dużo, pełna dowolność :-)
UsuńNajlepsze skrzydełka jakie jadłam. Marta
OdpowiedzUsuńMarto oczywiście masz rację, one są znakomite.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.