sobota, 28 lipca 2012

Sałatka z makaronu ryżowego i szparagów

Idąc za ciosem czyli kupiłam dwa pęczki białych szparagów i jeden zużyłam do makaronu a drugi na sałatkę.
  
                       Składniki:
  • 300 g białych szparagów
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 papryka jasno zielona
  • 1 papryka zielona
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 1 duży pomidor
  • 1 szklanka makaronu w kształcie ryżu-przed ugotowaniem
                     Na sos:
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżeczka oregano
Składniki sosu wymieszać na gładką emulsję-ja zawsze wlewam składniki do słoika i potrząsam aż sos będzie gładki.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Kapustę pokroić w paski.
Posiekać zioła.
Jaja ugotować na twardo, ostudzić i obrać a następnie pokroić w dużą kostkę.
Papryki oczyścić i pokroić w paski.
Szparagi obrać i ugotować na parze a następnie ostudzić i pokroić na kawałki.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać i polać sosem.
Schłodzić i gotowe.
Smacznego.
Przepis własny.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger