Wyszedł bardzo aromatyczny i smaczny.
Rosół.
Składniki:
Przepis rodzinny.
Składniki:
- 2 udka indycze
- 2 udka kurze
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 1 mały por
- kawałek kapusty włoskiej
- cebula zrumieniona na palniku
- pieprz w ziarnkach
- sól morska
- 2 suszone prawdziwki
- liść laurowy
- makaron krajanka
- natka pietruszki
Przygotowanie rosołu:
- Warzywa obrać.
- Cebulę zrumienić a właściwie opalić nad palnikiem.
- Kapustę i pora owiązać nitką aby nie rozpadły się podczas gotowania.
- Mięso dobrze umyć i włożyć do zimnej wody, zagotować, nie solić.
- Zbierać powstałe szumowiny.
- Gotować ok. 1 godziny.
- Potem włożyć do mięsa warzywa, grzyby i cebulę i dalej gotować ok. 1 godziny.
- Na 20 minut przed wyjęciem warzyw wrzucić przyprawy czyli pieprz w ziarnkach, liść laurowy oraz sól.
- Po tym czasie wyjąć warzywa i wykorzystać do sałatki a mięso na pasztet a rosół gotowy do podania.
- Ugotować makaron w osolonej wodzie.
- Rosół podawać z makaronem, marchewką i posiekaną natką pietruszki.
Przepis rodzinny.
3 komentarze
Pyszny ten rosół :)
OdpowiedzUsuńUla
W ramach przemęczenia dzisiaj gotowałam z dwoma przyjaciółkami rosół. Nie dodałyśmy liścia laurowego. Z udek zdjęłyśmy skóre. Dodałyśmy też pieprz cytrynowy(obok zwykłego) i nie miałyśmy prawdziwków. W trakcie rosołu zostały obalone trzy tymbarki, trzy soczki marchewkowe marwit, jedna czekolada i 3 kawałki szarlotki. A opalanie cebuli to był szał...Fakt faktem rosół nam wyszedł(nasz pierwszy wspólny i każdej z osoba) Buziaki! :*
OdpowiedzUsuńPeeS: nie sądziłam że gotowanie rosołu jest takie proste!
Dziewczyny jesteście Wielkie a tymbarki zawsze pomagają hi hi.
UsuńDzięki za ten komentarz on jest bardzo ważny i jak nastepni będą próbować maja następne wskazówki.
Nieraz to co wydaje się skomplikowane w rezultacie jest proste....buźka :-)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.