Są pyszne i chrupiące,polecam.
Składniki:
- 1 nieduża cukinia
- 1/2 dużej czerwonej papryki
- 3 łyżki mąki kukurydzianej-ale może być więcej w zależności od tego ile wody ma cukinia
- sól
- jajo
- 1 łyżka oleju rzepakowego do ciasta
- ser kozi Peccorino Romano do posypania
Cukinię i paprykę zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Dodać jajo, mąkę i posolić do smaku.
Wlać do ciasta olej rzepakowy i dobrze wymieszać.
Smażyć na -u mnie na suchej patelni-ewentualnie na 1 łyżce oleju, na złoty kolor z obu stron.
Na talerzu posypać startym serem kozim Peccorino Romano.
Smacznego.
7 komentarze
Bardzo podoba mi się Twój pomysł. Robiłam takie placuszki, ale z samej cukinii i było mało zdecydowane w smaku. Papryka dopełnia smak :)
OdpowiedzUsuńWszystko ma w warzywniku. Bądź pewna. Jutro będą do mięska.
OdpowiedzUsuńDorotko, jak dobrze mieć Ciebie, zawsze coś ciekawego wymyślisz...
A ja zrobię bez łamania sobie głowy.
Pozdrawiam
Robię podobne ale z samej cukini:)
OdpowiedzUsuńZawsze kiedy tu zaglądam piszę to samo,ale nic nie poradzę jesteś boska:)))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŁaaał! Takie placuchy to są placuchy! :)
OdpowiedzUsuńZakochałam się w nich :) Muszę koniecznie zrobić! Ps. Jeśli o oleju rzepakowym mowa - mało kto wie, że to najzdrowszy spośród olejów :) Skład tłuszczowy ma nawet lepszy niż oliwa z oliwek.
OdpowiedzUsuńJa wiem i coraz częściej go uzywam:-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.