poniedziałek, 9 lipca 2012

Nalewka z chabrów

Jeszcze jest czas na zrobienie nalewki bo chabry pięknie kwitną.
Nalewka jest bardzo aromatyczna i dla każdego smakosza do spróbowania.
Nalewka z chabrów.
                
Składniki:
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 litra spirytusu
  • 4 szklanki płatków chabra bławatka
Kwiaty chabra oskubać z płatków i włożyć do słoja.
Płatki zasypać cukrem i odstawić na kilka dni aby płatki puściły sok.
Następnie zalać spirytusem wymieszanym z wodą.
Odstawić na 4-6 tygodni.
Potem odcedzić i ewentualnie dosłodzić-dla mnie jest ok.
Odstawić na minimum miesiąc w chłodne miejsce.
Na zdrowie!
Przepis własny.

13 komentarze

  1. pamiętam, gdy byłam mała i zbierałam na łące chabry, a później w domu babci robiło się taką nalewkę:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nalewka z chabrów ?
    Extra pomysł :-)
    Oj nie wiem czy zrobię , bo nie mam do nich dostępu, ale spróbować to bym chciała :-)
    Zapraszam na konkurs o kotach :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały przepis, taki oryginalny. Marzy mi się spróbować taki rarytas :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały przepis, taki oryginalny. Marzy mi się spróbować takiej nalewki

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj nazbierałam chabrów i biorę sie za zrobienie nalewki według Twojego przepisu. Już nie mogę się doczekać wyniku mojej pracy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Chciałabym spróbować, powiedz tylko proszę czy szklanka chabrów ma być taka lużna czy po ugnieceniu...?

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj, nazbierałam chabrów i biorę się do roboty, powiedz tylko czy ta szklanka ma być takich lużnych czy ugniecionych płatków?

    OdpowiedzUsuń
  8. dziękuję, ja polecam również nalewkę z płatków maku, warto być cierpliwym i degustację pozostawić na święta BN:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sama robię dużo różnych nalewek ale nigdy nie robiłam z chabrów, więc chętnie skorzystam z twojego przepisu. Gratuluję bloga z pasją. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Grażyno.Zrób koniecznie i ciesz się oryginalnym smakiem chabrów.

      Usuń
  10. Witam. Mam platki zasypane cukrem w sobote i zaleje je dzisiaj spirytusem z woda. Mysle, ze dodam troche soku z cytryny dla podtrzymania koloru. Mam pytanie - czy nalewka powinna odstac te 4-6 tygodni w sloju raczej w miejscu slonecznym/jasnym, a w ciemnym dopiero po przelaniu do butelek?
    Dziekuje i pozdrawiam,
    Marysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jak widzisz cały czas stały na parapecie.
      Tylko w wersji do "chłodu" stała nalewka w komórce więc bez światła. Pozdrawiam Marysiu.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger