Dlatego co roku jest na naszych talerzach właśnie w czerwcu lub w lipcu.
Składniki:
- 4 młode ziemniaki
- 4 spore marchewki
- 4 ogórki małosolne
- 2 małe młode cebulki
- 1 młody por
- 1 puszka groszku konserwowego
- 3 jaja na twardo
- 1 jabłko
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- cukier
Cebulkę kroimy w kostkę a pora w pół plasterki.
Groszek konserwowy osączamy na sicie i wkładamy do sałatki.
Siekamy szczypiorek.
Jabłko i ogórki małosolne wraz ze skórką kroimy w kostkę.
Jaja gotujemy na twardo i ostudzone kroimy w kostkę.
Składniki sosu mieszamy wraz z przeciśniętym czosnkiem i polewamy sałatkę.
Mieszamy wszystkie składniki razem i ewentualnie doprawiamy sola i cukrem a potem schładzamy sałatkę w lodówce.
Smacznego.
4 komentarze
Z małosolnymi nigdy nie robiłam , chyba warto spróbować...
OdpowiedzUsuńLubimy wszelakie sałatki, tą też wypróbuję.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmmm dobre zestawienie smaków :)
OdpowiedzUsuńPrzepis brzmi zachęcająco, zapisuję:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.