Tym razem czerwona porzeczka, ja w ogóle uwielbiam porzeczki i ten kwaskowy smak czerwonej, mniam.
Oto konfitura.
Składniki:
- 1 kg czerwonej porzeczki
- 600 g cukru
- 1/2 szklanki wody
Porzeczki poodrywać od szypułek, umyć i osączyć.
Z wody i cukru należy ugotować syrop.
Wrzucić porzeczki do syropu i doprowadzić do wrzenia.
Gotować ok. 1 godziny aż sok stanie się gęsty.
Następnie wlać konfiturę do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem do ostygnięcia.
Przetwory takie jak z porzeczek nie wymagają pasteryzacji gdyż mają w sobie tyle pektyn które naturalnie konserwują przetwory.
Smacznego.
2 komentarze
O proszę, u mnie też dziś porzeczkowo :)
OdpowiedzUsuńTeż zrobiłam w tym roku, nieco inne proporcje tylko, już niedługo będzie przepis na blogu :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.