niedziela, 22 lipca 2012

Konfitura z czarnej porzeczki

Jak już wcześniej pisałam uwielbiam czarną porzeczkę i wszelakie przetwory z niej.
Tym razem zapraszam na konfiturę, nie za słodką, cukru tak w sam raz ale moje porzeczki miały tyle pektyn że właściwie wyszła mi galaretka.
Pyszna.

 Składniki:
  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 500 g cukru

Porzeczki dokładnie obrać i umyć.
W garnku zasypać porzeczki cukrem i zostawić na 1-2 aby puściły sok.

Następnie jak porzeczki puszczą sok garnek postawić na gazie, przykryć i poczekać aż się zagotują.
Gotować porzeczki ok. 20 minut aż zaczną gęstnieć.
Wlewać do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem.
 Smacznego.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger