Tym razem zapraszam na konfiturę, nie za słodką, cukru tak w sam raz ale moje porzeczki miały tyle pektyn że właściwie wyszła mi galaretka.
Pyszna.
Składniki:
- 1 kg czarnej porzeczki
- 500 g cukru
Porzeczki dokładnie obrać i umyć.
W garnku zasypać porzeczki cukrem i zostawić na 1-2 aby puściły sok.
Następnie jak porzeczki puszczą sok garnek postawić na gazie, przykryć i poczekać aż się zagotują.
Gotować porzeczki ok. 20 minut aż zaczną gęstnieć.
Wlewać do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem.
Smacznego.
2 komentarze
ale pyszności:))
OdpowiedzUsuńDżem z czarnej porzeczki jest moim faworytem! Pycha!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.