Znakomicie się sprawdziły w moim daniu.
Aromatyczne i świeże.
Oto kasza gryczana z warzywami.
Składniki:
- 2 torebki kaszy gryczanej palonej
- 2 duże pieczarki
- 4 ząbki czosnku
- nieduża cukinia
- 50 g sera żółtego startego
- 1/2 brokuła
- 200 g żółtej fasolki szparagowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól
- szczypta harissy
- 200 ml śmietany 30%
- ser kozi dojrzewający Pecorino Romano do posypania
Kasze ugotować według przepisu na opakowaniu.
Pieczarki pokroić na plastry, cukinię kroimy w pół plastry, brokuła rozdrabniamy na różyczki a fasolkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy posiekany czosnek, następnie pieczarki i cukinię.
Wkładamy do garnka do którego dodajemy również pozostałe składniki.
Podlewamy śmietaną i dusimy do miękkości ok 20 minut.
Doprawiamy pieprzem ziołowym, papryką i harissą dla ostrości.
Podajemy posypane startym kozim serem długo dojrzewającym.
Przepis walczy w konkursie u Niebieskiej Pistacji o cudny garnek.
Smacznego.
4 komentarze
Przede wszystkim trzymam mocno kciuki za konkurs, aby Tobie dostał się garnek!!! pomysł na kasze świetny i zapisałam w pamiętniku, bo lubię takowe smakowitości. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńZrobiłam potrawę, wyszła pyszna. Zastanawiam się tylko czy aby na pewno chodzi o 25 g sera żółtego, nie o 250g, albo 25 dag? Jestem laikiem w gotowaniu, chciałam się tylko upewnić.
OdpowiedzUsuńInko w przepisie jest 50 g i nie inaczej...chyba źle przeczytałaś, i na pewno nic nie zmieniłam bo było 50 g od samego początku:-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.