Dla Was moi mili również, niech służy przepis.
Użyłam do wyrobu kotletów przypraw i ziół firmy Marsyl :
Suszonej natki pietruszki o jej właściwościach pisać nie muszę.
Papryki ostrej-ponieważ lubię ostre potrawy papryka była tu w sam raz oraz
Jarzywko- to mieszanka wyselekcjonowanych warzyw suszonych oraz ziół i przypraw.
A teraz kotlety.
Składniki:
- mała główka młodej kapusty - pewnie zimowa też się nada ale teraz trzeba korzystać póki jest młoda
- 2 cebule
- 3 - 4 łyżki pikantnego keczupu
- ok. 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 jajo
- 3 duże pieczarki
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka jarzynka
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 3-4 łyżki tartego sera dojrzewającego - u mnie kozi Peccorino Romano
Kapustę poszatkować, zalać bulionem i gotować do miękkości.
Odcedzić na durszlaku i zostawić do wystygnięcia.
Pieczarki drobno posiekać tak jak i cebulę.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i usmażyć cebulę a potem dodać pieczarki.
Dusić chwilę i zostawić do ostudzenia.
Gdy produkty ostygną połączyć kapustę z cebulą i pieczarkami, wbić jajo, dodać przyprawy,keczup oraz ser a na końcu bułkę tartą w ilości takiej aby kotlety ładnie się lepiły - ok. 1/2 szklanki.
Uformować małe kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
Smacznego.
Przepis własny.
7 komentarze
W ogóle nie wyglądają jak z kapusty :-)
OdpowiedzUsuńEch... zjadłabym takiego ...
What a wonderful blog! Full of flavors, colors, and thousands of ideas!
OdpowiedzUsuńI'm delighted he loved Greece! Please come again!
I wish you a wonderful summer!
Many greetings
Robiłam kiedyś podobne i były pyszne:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis na letnie czasy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAż poczułam zapach tych kotlecików,wyglądają super.muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńZupełnie inne niż te, które ja robię z kapusty...przepis wygląda bardzo ciekawie...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj je zrobić a nie pożałujesz.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.