A ten sposób jest szybki i prosty a po ugotowaniu każde ziarenko jest osobno i jest pyszne.
Zobaczcie sami.
Ostatnio miałam pęczak kujawski-nigdy wcześniej nie jadłam tej kaszy i tym sposobem ugotowana była przepyszna.
Składniki:
- 1.5 szklanki kaszy gryczanej
- 3 szklanki wody
- 1 jajko
- sól
- olej
Następnie odstawiam na 30 min, żeby jajko na ziarenkach kaszy wyschło (co jakiś czas mieszamy). Nastawiam wodę, bo potrzebny będzie wrzątek.
Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam kaszę i smażę ją na małym ogniu, ciągle mieszając i uważając, żeby się nie przypaliła (ok. 2 min).
Zalewam kaszę wrzątkiem. Uważajcie na gorącą parę przy wlewaniu wody!!!
Następnie solę i przykrywam patelnię pokrywką.
Zostawiam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Kasza będzie sypka i smaczna po ok.30 minutach.
Jest bardzo wilgotna i bardzo bardzo sypka.
Polecam.
Smacznego.
4 komentarze
Z pewnością spróbuję Twojego sposobu gotowania kaszy, bo ją lubię. Nie znałam tego przepisu . Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńno!!!! i to się nazywa kasza na sypko!!! po mistrzowsku!!!!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł..trzeba będzie wyprobować.
OdpowiedzUsuńTwój sposób gotowania jest bardzo ciekawy:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.