Nie wypróbowałam jeszcze liści winogrona bo nie mam do nich dostępu ale wszystko jeszcze przede mną.
Dziś gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami.
Składniki:
- główka kapusty dużej i luźnej
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- garść suszonych prawdziwków
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- papryka słodka-1 łyżeczka
- kminek-1/2 łyżeczki
- lubczyk suszony
- sól
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- 1 litr bulionu drobiowego
Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć wrzątkiem a następnie rozłożyć na liście.
Wystudzić.
Kaszę zalać 4 szklankami wody i ugotować do miękkości z solą i 1 łyżką oleju.
Do kaszy włożyć pokruszone grzyby.
Razem z kasza dobrze się ugotują.
Kaszę po ugotowaniu wystudzić, dodać do niej mięso mielone, wszystkie przyprawy oraz sos sojowy i dobrze wymieszać.
Na liściach kapusty układać farsz i zwijać gołąbki.
Gotowe gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty- u mnie w dwóch naczyniach bo mam małe i zalać bulionem.
Na wierzchu układam pozostałe małe i porozrywane liście kapusty i zalewam sosem pomidorowym.
Naczynie przykrywam i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 C i czekam ok. 1 godziny aż gołąbki będą miękkie.
Do gołąbków proponuję sos pomidorowy, szybki i aromatyczny.
Smacznego.
1 komentarze
Nigdy takich nie jadłam a zapowiadają się świetnie!
OdpowiedzUsuńMoje zdrowie? A takieeee taaaam pierdoły. Złego lichoo nie bierze więc wszystko gites jest :D
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.