O produktach czytajcie na stronie.
Ja tylko napisze że śmietan-żel podnosi walory smakowe bitej śmietany i uniemożliwia jej rozwarstwianie natomiast cukier waniliowy wzmacnia walory smakowe i zapewnia piękny waniliowy zapach.
Składniki na ciasto:
- 180 g mąki
- 80 g margaryny
- szczypta soli
- 500 ml wody
- 4 duże jaja
Składniki nadzienia:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- cukier wanilinowy Marsyl
- śmietan-żel Marsyl
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek soku z czereśni ( 2 łyżki czereśni rozparować pod przykryciem z 2 łyżkami cukru)
- ok.300 g czereśni bez pestek
Wodę na ciasto zagotować z margaryną i solą.
Zdjąć z ognia i wsypać mąkę cały czas rozcierając masę.
Ponownie ustawić na ogniu i ucierać aż masa będzie gładka.
Zdjąć z ognia i przestudzić.
Po czym dodać jaja, wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Wysmarować blachę ( dużą ) tłuszczem i szprycą wyciskać podłużne eklerki i małe ptysie.
Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze 20 minut.
Przygotowanie masy:
Śmietanę ubić ze śmietan-żelem na sztywno.
Serek mascarpone wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym.
Ubita śmietanę wymieszać z masą serową, dodać sok z cytryny oraz syrop z czereśni.
Wystudzone ptysie i eklerki przekroić na połowy i wypełnić masą serowo-czereśniową i napełnić połówkami czereśni.
Smacznego.
4 komentarze
Pychotki :-)
OdpowiedzUsuńDobrze ,że ja mogę wszystko jeść ...
Zapraszam do udziału w akcji w czereśniowym raju
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłbym trochę tych pyszności. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsłodkie pyszności
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.