Dżem dla smakoszy, lekko gorzkawy, lekko słodki, pyszny do deserów i kanapek.
Polecam gorąco.
Dżem wygląda paskudnie jak widać na zdjęciu ale jest na prawdę pyszny.
Składniki:
- 1 kg.orzechów zielonych (orzechy powinny być miękkie w środku,jeszcze bez śladów zdrewniałości)
- 1 kg.cukru
- 1 laska wanilii
- cynamon ok 6 cm.kory
- 5 goździków
- 250 ml wody
Cytuję za autorką:
Orzechy nakłuć widelcem i zalać wodą,odstawić na 1 dobę,w tym czasie trzykrotnie zmienić wodę.
Po upływie jednej doby wyjąć orzechy i wrzucić do porcji wrzącej wody i gotować do miękkości.
Trwa to zazwyczaj kilkanaście minut.
Wyjąć miękkie orzechy łyżką cedzakową i przełożyć do gorącego syropu przygotowanego z cukru i wody oraz przypraw (laska wanilii ma być rozcięta a jej zawartość wyskrobana końcem noża,wyrzuca się laskę po gotowaniu z garnka).
Orzechy gotować w syropie 15 min.
Pozostawić do ostudzenia i ponownie gotować.
Powtórzyć czynności trzy krotnie.
Gorące wkładamy do słoiczków i sterylizujemy 20 min.
Można przed włożeniem przetrzeć przez sito,dżem będzie gładki ale wtedy sporo surowca odchodzi na śmieci.
Ja po prostu zmiksowałam mikserem na papkę i dopiero włożyłam do słojów.
Smacznego.
4 komentarze
nie miałam przyjemności próbowac takiego dżemiku
OdpowiedzUsuńSuper blog.. trafilam bo wlasnie robie moje pierwsze konfitury ;P po opisie widze ze jestesmy podobne.. ja wlasnie miedzy podrozami przycupnelam w moim lesnym azylu i robie przetwory :-)
OdpowiedzUsuńDługo szukałam przepisu na taki dżem. Przypadkowo kupiłam słoiczek dżemu z zielonych orzechów na Węgrzech.Cała rodzina "oszalała" na jego punkcie. Jest wyborny! Słoik szybko opustoszał, ale smak został. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszny. Fajnie że przepis się spodobał.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.