Zapraszam.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki oleju
- 10 dag margaryny rozpuszczonej
- 3/4 szklanki mleka
- 3 dag drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- ok 600 ml jagód
Do przesianej mąki wlać ciepłe mleko z cukrem .
Dodać jajko i żółtko.
Wyrabiając dodać roztopioną margarynę i olej.
Wyrabiać tak długo by ciasto odchodziło od ręki.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotować blachę ( 22 x 34 ) tzn. wysmarować tłuszczem i obsypać mąką.
Wyłożyć ciasto do formy i poukładać na nim umyte wcześniej jagody .
Z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać ciasto.
Zostawić jeszcze na 30 minut aby podrosło.
Wstawić do piekarnika na ok.50 minut w temperaturze 180 C.
Smacznego.
Przepis dołączam do Akcji
6 komentarze
A moje drożdżowe jagodzianki w piecu właśnie! :D
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuje,bo jagód masa,a drożdżówkę wszyscy w domu kochają!:D
Drożdżowe z jagodami..mniam..
OdpowiedzUsuńuwielbiam drożdżowe tak samo, zaraz po serniku :) wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńjagodowe pyszności :)
OdpowiedzUsuńWitam ...ciesze sie bardzo że znalazłam pani blog..przepis własnie szukałam drożdżowe ciasto..napewno upiekę ..POZDRAWIAM:)
OdpowiedzUsuńCzego chcieć więcej...Jest drożdżowe, są jagody....i kruszonka... :) Niebo w gębie. :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.