Dla takiego chleba warto było pocierpieć ( włączyłam wentylator ).
Składniki:
Zaczyn:
- 1 szklanka zakwasu żytniego
- szklanka mąki żytniej razowej
- szklanka letniej wody
Chleb właściwy
- 1 kg mąki pszennej
- 3 szklanki letniej wody
- 3 łyżeczki soli
- 1/6 kostki drożdży ( zrobić papkę z wodą )
- 3/4 szklanki otrąb
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 3/4 szklanki pestek słonecznika
- wyżej zarobiony zaczyn
- 2 łyżki ziół ( ja dałam prowansalskie )
- zioła do posypania
Foremki posmarować masłem i wysypać mąką -potrzebowałam dwie keksówki jak na zdjęciu.
Po wyrośnięciu ciasto odgazować i przełożyć do keksówek i wygładzić wodą a na wierzchu posypać ziołami.
Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę- do suchego patyczka.
Smacznego.
Przepis własny.
9 komentarze
Dorotko !!!
OdpowiedzUsuńfantastyczny przepis.
Jesteśmy ( z moim Erykiem) smakoszami domowego chleba. Znowu ściągnę od Ciebie przepis.
Ślę Ci moc serdeczności
piękny chlebek!
OdpowiedzUsuńPodziwiam i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńbardzo dobry przepis ,pieklam dzisiaj I bede do niego wracac co tydzien bo co tydzien pieke chleb na zakwasie z maka zytnia z ziolami wloskimi I dodaje jeszcze duzo czosnku -lubie aromatyczne chleby
OdpowiedzUsuńCieszę sie Izabelo że przepis Ci podpasował.
Usuńmam pytanie czy 3 lyzeczki drozdzy instant wystarczy ?
OdpowiedzUsuńmam pytanie czy dwie lyzeczki drozdzy instant wystarczy?
OdpowiedzUsuńMyśle że dwie łyżeczki będą w sam raz .
Usuńdziekuje
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.