Ja podam przepis już po moich przeróbkach.
Bułki jagodowe z serem.
Składniki: 16 - 20 bułek
- 300 ml mleka
- 60 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jaja
- 700 g mąki pszennej T 650
- 10 g drożdży suchych instant
Przygotowanie:
- Mleko podgrzać i dodać do niego masło, cukier i roztrzepane jaja.
- Wszystko wymieszać.
- Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól a następnie mleko z jajkami i masłem.
- Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Będzie to trwało ok. 1 - 1,5 godziny.
- Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z miski, przerobić i rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 50 x 40 cm.
- Do wypieku użyłam blachy o wymiarach 25 x 36 cm którą wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Ciasto po rozwałkowaniu przekroić na pół tak aby powstały dwa prostokąty 25 x 40.
- Obie części posmarować masą serową i posypać jagodami.
- Każdy prostokąt złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, docisnąć lekko brzegi.
- Potem ostrym nożem kroić na 8 - 10 bułeczek, w sumie z dwóch prostokątów ma być 16 - 20 bułek.
- Bułki układać na blaszce jedna obok drugiej w dwóch rzędach, dość ściśle.
- Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 - 45 minut.
- Pieczemy bułeczki ok. 20 - 25 minut w temperaturze 180 C.
- 400 g twarogu tłustego
- 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru z wanilią
- ok. 300 g jagód
Wykonanie:
- Składniki masy serowej wymieszać widelcem co umożliwi rozgniecenie twarogu.
- Po wyjęciu z pieca jeszcze ciepłe bułki polukrować bądź posypać cukrem pudrem.
- Dorotuś podaje aby najszybciej zrobić go ze szklanki cukru pudru i 3 łyżek wrzącej wody i tak też zrobiłam ale dodałam troszkę więcej wrzątku i wtedy lukier jest bardziej lejący.
- Życzę miłych wrażeń przy wypiekach.
Przepis wg Dorotuś.
3 komentarze
Jagodzianki w samą porę :-)
OdpowiedzUsuńSą jagody w lesie ...
Ależ Ty kusisz!
OdpowiedzUsuńChętnie wpadłabym do Ciebie na te wspaniałe bułeczki.
Fajne te bułeczki..
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.