niedziela, 1 lipca 2012

Bułki jagodowe z serem

Przepis znalazłam u Dorotuś ale trochę musiałam go przerobić bo ciasto z takiej ilości mąki było za rzadkie i lejące wiec ja dodałam więcej mąki ale mogłam też zmniejszyć ilość mleka - nie wiedziałam wówczas że będzie takie rzadkie.
Ja podam przepis już po moich przeróbkach.
Bułki jagodowe z serem.

Składniki: 16 - 20 bułek
  • 300 ml mleka
  • 60 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jaja
  • 700 g mąki pszennej T 650
  • 10 g drożdży suchych instant
Przygotowanie:
  • Mleko podgrzać i dodać do niego masło, cukier i roztrzepane jaja.
  • Wszystko wymieszać.
  • Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól a następnie mleko z jajkami i masłem.
  • Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Będzie to trwało ok. 1 - 1,5 godziny.
  • Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z miski, przerobić i rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 50 x 40 cm.
  • Do wypieku użyłam blachy o wymiarach 25 x 36 cm którą wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Ciasto po rozwałkowaniu przekroić na pół tak aby powstały dwa prostokąty 25 x 40.
  • Obie części posmarować masą serową i posypać jagodami.
  • Każdy prostokąt złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, docisnąć lekko brzegi.
  • Potem ostrym nożem kroić na 8 - 10 bułeczek, w sumie z dwóch prostokątów ma być 16 - 20 bułek.
  • Bułki układać na blaszce jedna obok drugiej w dwóch rzędach, dość ściśle.
  • Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 - 45 minut.
  • Pieczemy bułeczki ok. 20 - 25 minut w temperaturze 180 C.
Masa serowa:
  • 400 g twarogu tłustego
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru z wanilią 
  • ok. 300 g jagód 
Wykonanie:
  • Składniki masy serowej wymieszać widelcem co umożliwi rozgniecenie twarogu.
  • Po wyjęciu z pieca jeszcze ciepłe bułki polukrować bądź posypać cukrem pudrem.
A jak zrobić lukier?
  • Dorotuś podaje aby najszybciej zrobić go ze szklanki cukru pudru i 3 łyżek wrzącej wody i tak też zrobiłam ale dodałam troszkę więcej wrzątku i wtedy lukier jest bardziej lejący.
  • Życzę miłych wrażeń przy wypiekach.
Smacznego.
Przepis wg Dorotuś.

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger