wtorek, 10 lipca 2012

Brokuły i kalafior zapiekane pod beszamelem

Na upalne ciepłe dni bardzo polecam takie aromatyczne i pyszne danie.
Pomysł na beszamel Buddy Valastro. 
Brokuł i kalafior zapiekane pod beszamelem.


                 Składniki:
  • 1 mały brokuł
  • 1 mały kalafior
  • parmezan do posypania 
  • słodka papryka
                Na beszamel:
  • 500 ml mleka
  • 30 g masła
  • 1 jajo
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • 100 g sera żółtego do beszamelu

Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.
Przygotuj beszamel.
Odłóż jakieś 2-4 łyżki mleka, resztę wlej do garnka i podgrzej je, nie doprowadzaj do wrzenia.
Dodaj masło i wymieszaj.
Roztrzep jajka i utrzyj z mąką, cynamonem i pozostałym mlekiem.
Cały czas mieszając dodaj trochę ciepłego mleka.
Dodawaj porcjami ciepłe mleka, aż masa będzie w miarę płynna.
Wtedy, cały czas mieszając dodaj ją do gorącego mleka.
Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj ser i podgrzewaj, aż się rozpuści.
Sos powinien mieć konsystencję rzadkiego budyniu.

Beszamel wylać na brokuły i kalafiora, zasypać parmezanem-u mnie dojrzały koryciński, posypać słodką papryką i zapiekać ok.30 minut.
Smacznego.
Inspiracja Buddy Valastro

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger