Pomysł na beszamel Buddy Valastro.
Brokuł i kalafior zapiekane pod beszamelem.
Składniki:
- 1 mały brokuł
- 1 mały kalafior
- parmezan do posypania
- słodka papryka
- 500 ml mleka
- 30 g masła
- 1 jajo
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- sól
- pieprz czarny świeżo zmielony
- 100 g sera żółtego do beszamelu
Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.
Przygotuj beszamel.
Odłóż jakieś 2-4 łyżki mleka, resztę wlej do garnka i podgrzej je, nie doprowadzaj do wrzenia.
Dodaj masło i wymieszaj.
Roztrzep jajka i utrzyj z mąką, cynamonem i pozostałym mlekiem.
Cały czas mieszając dodaj trochę ciepłego mleka.
Dodawaj porcjami ciepłe mleka, aż masa będzie w miarę płynna.
Wtedy, cały czas mieszając dodaj ją do gorącego mleka.
Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj ser i podgrzewaj, aż się rozpuści.
Sos powinien mieć konsystencję rzadkiego budyniu.
Beszamel wylać na brokuły i kalafiora, zasypać parmezanem-u mnie dojrzały koryciński, posypać słodką papryką i zapiekać ok.30 minut.
Smacznego.
Inspiracja Buddy Valastro
1 komentarze
Bardzo ładnie to wygląda
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.