Pomysł znalazłam w MojeTworyPrzetwory
Cytuje za autorką:
Składniki na blaszkę 23x 23:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem karpatkowy:
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 700 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Biszkopt:
Jajka ubijać z cukrem przez 15 minut na wysokich obrotach po tym czasie zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Blaszkę posmarować masłem i wyłożyć pergaminem.
Wylać ciasto do formy.
Wstawić do nagrzanego do 150-160 stopni piekarnika i piec 25-30 minut.
Wyjąć, zostawić do wystygnięcia.
Po ostygnięciu zdjąć pergamin.
Krem karpatkowy:
Z całej ilości mleka odlać 1/2 szklanki , dodać mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz żółtka, dokładnie wymieszać.
Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej, dokładnie wymieszać, zagotować i mieszać do uzyskania gładkiego kremu.
Wystudzić.
Do misy miksera dodawać po 2 łyżki masła, 2 łyżki budyniu i tak do końca składników, zmiksować na idealnie gładki krem (budyń musi być dobrze ostudzony, masło miękkie).
Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml gorącej wody, odstawiamy do stężenia
Ciasto składamy w tej samej formie w której było pieczone.
Na dno wkładamy biszkopt a na nim wylewamy krem karpatkowy.
W krem wciskamy truskawki.
Wkładamy do lodówki na dwie godziny.
Po tym czasie wylewamy na truskawki galaretkę i wstawiamy ponownie do lodówki aby galaretka całkowicie stężała.
Smacznego.
Przepis biegnie do Akcji:
3 komentarze
Letnia rozkosz!
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek...
kuszące!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie..
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.