Ponieważ uwielbiam szpinak wykorzystuję go pod różnymi postaciami.
Ta zapiekanka jest szybka do zrobienia i na prawdę polecam.
Składniki:
- 180 g macy classic -paczka
- 1 szklanka mleka
- 500 g szpinaku
- kilka dymek wraz ze szczypiorem
- 4 jaja
- 1 opakowanie sera feta
- 100 g sera dojrzewającego startego-u mnie dojrzały koryciński
- 4-5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
- 3 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- olej
Szpinak oczyścić, umyć i pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć szpinak do miękkości.
Cebulę kroimy w kostkę a czosnek siekamy i podsmażamy na oleju.
Fetę kroimy w kostkę.
Mleko mieszamy z 2 jajami.
Namaczamy macę.
Pozostałe jajka mieszamy ze szpinakiem, dymką, fetą, serem startym, orzechami i czosnkiem.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Formę natłuszczamy.
Wykładamy warstwę macy na dno formy.
Na mace wykładamy szpinak i wciskamy w nadzienie kawałki macy.
Na wierzchu układamy plastry macy.
Wylewamy resztę mleka z jajami na zapiekankę.
Formę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15 minut po czym zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 15 minut.
Smacznego.
4 komentarze
Tez jestem miłośniczką szpinaku i chyba spróbuję danie z Twojego przepisu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja:)
OdpowiedzUsuńo nie mogę, co przepis to mi ślinka cieknie!!! Jak ja Ciebie podziwiam, że masz tyle pomysłów i chęci do gotowania. Chciałabym być testerką Twoich dań :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe, myślę, że by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.