wtorek, 12 czerwca 2012

Wiosenna zupa jarzynowa

Jak wiosna i świeże warzywa to nie zapominam o wiosennej jarzynowej, bo jest na wiosnę wyjątkowo aromatyczna i gotuje się błyskawicznie.
Wiosenna zupa jarzynowa.

Składniki:
  • 3 - 4 młode marchewki
  • młody por
  • 2 - 3 młode pietruszki
  • mały seler
  • 6 - 8 młodych ziemniaków
  • natka z selera
  • natka z pietruszki   
  • 2 - 3 liście kapusty młodej 
  • 1500 ml bulionu
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie zupy:
  • Warzywa obrać i pokroić: ziemniaki w kostkę, marchew w plasterki, pora w krążki, pietruszkę i seler w paski.
  • Liście pietruszki i selera zwijam w pęczek i obwiązuje nitką bawełnianą aby potem ich nie szukać i a by się nie ciągnęły w zupie.
  • Kapustę poszatkować i wszystko razem wrzucić do bulionu.
  • Gotować do miękkości i jest to ok. 10-15 minut.
  • Masło rozpuścić na patelni i wsypać mąkę, zasmażyć i wlać do zupy.
  • Zagotować i doprawić solą i pieprzem.
Wiosenna zupa gotowa.
Smacznego.
Przepis własny.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger