Wiosenna zupa jarzynowa.
Składniki:
- 3 - 4 młode marchewki
- młody por
- 2 - 3 młode pietruszki
- mały seler
- 6 - 8 młodych ziemniaków
- natka z selera
- natka z pietruszki
- 2 - 3 liście kapusty młodej
- 1500 ml bulionu
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- Warzywa obrać i pokroić: ziemniaki w kostkę, marchew w plasterki, pora w krążki, pietruszkę i seler w paski.
- Liście pietruszki i selera zwijam w pęczek i obwiązuje nitką bawełnianą aby potem ich nie szukać i a by się nie ciągnęły w zupie.
- Kapustę poszatkować i wszystko razem wrzucić do bulionu.
- Gotować do miękkości i jest to ok. 10-15 minut.
- Masło rozpuścić na patelni i wsypać mąkę, zasmażyć i wlać do zupy.
- Zagotować i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis własny.
2 komentarze
lubie takie zupki :)
OdpowiedzUsuńnie robię zasmażki bo córa nie zje ale uwielbiam takie zupki:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.