Tak też było i teraz.
Zalałam płatki wodą i obserwowałam.
Wino z chabra bławatka.
A tak dojrzewało: Składniki: słój 3 litrowy
- 1/2 l płatków modraka - chabra bławatka
- 4 łyżki cukru
- woda przegotowana ostudzona
- Koszyczki kwiatowe obskubać z płatków i wsypać do słoja.
- Wsypać cukier i zalać wodą do 2 cm od góry słoja.
- Zakręcić i postawić na słonecznym parapecie.
- Wino stoi ok. 9 dni a potem przecedzić , jeśli ktoś woli dosłodzić.
- Wino jest lekko musujące i kwaskowe.
- Bardzo orzeźwiające na upały.
- Ja tym razem zrobiłam eksperyment.
- Do przecedzonego wina dodałam 4 czubate łyżki cukru, wymieszałam a słój obwiązałam gazą aby wino dalej pracowało.
- Co będzie dalej napiszę na pewno, myślę że cukier dalej będzie pracował a wino nabierze mocy ale zobaczymy.
Przepis własny.
12 komentarze
Niesamowite :)
OdpowiedzUsuńchwila... żartujesz?
OdpowiedzUsuńjest niesamowite!
Piękny kolor, aż wierzyć się nie chce ,
OdpowiedzUsuńże to z niebieskich płatków :-)
Nigdy nie piłam takiego wina, ciągle się od Ciebie uczę coś nowego. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńOch, moja babcia robiła takie same winko! Chodziliśmy do sąsiada i w zbożu zbieraliśmy bławatki :)
OdpowiedzUsuńTeż pamiętam to z dzieciństwa, a zapomniałam jak je się robi, dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńNie znałam tej nazwy bławatka, właśnie ostatnio syn nazbierał cały bukiet, ale nie dla mnie tylko do pracy (jest kucharzem)
OdpowiedzUsuńmój teściu jest specem w domowych nalewkach i winach, muszę mu pokazać ten przepis:) pozdrawiam i miłego dnia życzę
OdpowiedzUsuńA czy mogą to pić dzieci?
OdpowiedzUsuńPatrycja
Pozdrawiam
Wiesz co jest to taki lekki kompocik- tak go nazywam że spokojnie mogą.
UsuńA ile wody dac?
OdpowiedzUsuńNapisałam 2 - 3 cm od góry słoja. Słój 3 litrowy.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.