środa, 20 czerwca 2012

Tuńczyk z fasolą na czerwonej sałacie

Pyszna i kolorowa sałatka zadowoli każdego głodomora i smakosza.
Do zrobienia sałatki użyłam oliwy extra vergine classico Monini.

Składniki:
  • 100 g ugotowanej fasoli czerwonej
  • 100 g ugotowanej fasoli różowej 
  • liść laurowy-ja miałam w proszku więc użyłam 1/2 łyżeczki
  • 2-3 jaja na twardo
  • 2-3 czerwone cebule
  • 1/2 główki sałaty czerwonej karbowanej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek octu winnego czerwonego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 8-10 łyżek oliwy z oliwek Monini
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Fasolę odcedzić lub tak jak ja miałam dwa kolory suchej więc namoczyłam na noc a rano ugotowałam każdą oddzielnie w osolonej wodzie z liściem laurowym bądź z proszkiem laurowym.
Jaja ugotować na twardo, wystudzić i obrać a następnie pokroić na ćwiartki.
Cebule pokroić w pół plasterki.
Tuńczyka podzielić na kawałki.
Sałatę umyć i porwac na kawałki.
Czosnek posiekać a natkę porwać na listeczki.
Ocet, oliwę z oliwek Monini, musztardę i czosnek wymieszać, dodać cukier, sól i pieprz i jeszcze raz wymieszać.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać delikatnie i polać sosem.
Odstawić na 30 minut aby smaki się przegryzły.
Smacznego.
Przepis wędruje do Akcji

4 komentarze

  1. Ależ bym sobie zjadła tuńczyka na takiej sałacie mmm! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. oj zadowoli, zadowoli:))pyszna i taka kolorowa. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa sałatka, szkoda tylko że u mnie poza kotem nikt tuńczyka nie chce jećć ;) A fasolki nawet kot nie rusza, cóż....taki urok dzieci :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię takie sałatki, najbardziej ze świeżą bułeczką :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger