Do zrobienia sałatki użyłam oliwy extra vergine classico Monini.
Składniki:
- 100 g ugotowanej fasoli czerwonej
- 100 g ugotowanej fasoli różowej
- liść laurowy-ja miałam w proszku więc użyłam 1/2 łyżeczki
- 2-3 jaja na twardo
- 2-3 czerwone cebule
- 1/2 główki sałaty czerwonej karbowanej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek octu winnego czerwonego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 8-10 łyżek oliwy z oliwek Monini
- sól
- pieprz
- cukier
Fasolę odcedzić lub tak jak ja miałam dwa kolory suchej więc namoczyłam na noc a rano ugotowałam każdą oddzielnie w osolonej wodzie z liściem laurowym bądź z proszkiem laurowym.
Jaja ugotować na twardo, wystudzić i obrać a następnie pokroić na ćwiartki.
Cebule pokroić w pół plasterki.
Tuńczyka podzielić na kawałki.
Sałatę umyć i porwac na kawałki.
Czosnek posiekać a natkę porwać na listeczki.
Ocet, oliwę z oliwek Monini, musztardę i czosnek wymieszać, dodać cukier, sól i pieprz i jeszcze raz wymieszać.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać delikatnie i polać sosem.
Odstawić na 30 minut aby smaki się przegryzły.
Smacznego.
Przepis wędruje do Akcji
4 komentarze
Ależ bym sobie zjadła tuńczyka na takiej sałacie mmm! *.*
OdpowiedzUsuńoj zadowoli, zadowoli:))pyszna i taka kolorowa. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiekawa sałatka, szkoda tylko że u mnie poza kotem nikt tuńczyka nie chce jećć ;) A fasolki nawet kot nie rusza, cóż....taki urok dzieci :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńlubię takie sałatki, najbardziej ze świeżą bułeczką :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.