Smakiem mnie przynajmniej przypomina kiwi ale jest słodszy,polecam.
Jest to to owoc wielu gatunków kaktusa.
Pitaja kwitnie tylko w nocy; kwiaty gatunków wytwarzających następnie owoc pitai są dużymi, białymi pachnącymi kwiatami, charakterystycznymi dla danego kaktusa.
Kwiaty te są nazywane też z tego powodu Królową Nocy lub Księżycowym Kwiatem.
Tyle ciekawostek a teraz o deserze.
Zalałam owoce pitahai galaretka szybko tężejącą Delecty i miałam deser w 30 minut.
O galaretkach 30-minutowych będzie osobny post ale szczerze przyznam że w sytuacjach tzw. podbramkowych gdy goście już za drzwiami sprawdzają się idealnie.
Szybki deser agrestowy z pitahayą.
Składniki:
- 1 galaretka agrestowa na szybko Delecty
- kilka truskawek
- owoc pitahai
Galaretkę rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, wymieszać i pozostawić na blacie przez 15 minut.
W tym czasie oczyścić i pokroić truskawki oraz obrać i pokroić pitahayę.
Na dno pucharków fantazyjnie ułożyć owoce, zalać galaretką i wstawić deser do lodówki.
Po następnych 15 minutach deser jest gotowy a galaretka w tym czasie stężała.
Goście już pukają do drzwi a deser wjeżdża na stół.
Smacznego.
1 komentarze
tylko najpierw pitahayę trzeba znaleźć w sklepie, co już jest wyczynem samo w sobie ;)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.